Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Ostatni dzwonek na pomidory

Warzywa sezonowe to prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości. Świeże warzywa prosto z ogródka nadają się doskonale do jedzenia na surowo, ale także do przygotowania pysznych przetworów.
 Na szczególną uwagę zasługuje pomidor, który jest prawdziwym królem letniego ogrodu. Jakie właściwości posiada to soczyste warzywo oraz jak możemy je wykorzystać w kuchni?

Właściwości pomidora

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Pomidor swą sławę zyskał przede wszystkim dzięki bardzo dużej zawartości likopenu, będącego silnym przeciwutleniaczem, chroniącym przed nowotworami Warto jednak wiedzieć, iż zawartość tego barwnika zwiększa się po poddaniu obróbce termicznej pomidora, zatem w przecierze pomidorowym czy zupie z pomidorów będzie go więcej niż w surowym warzywie.
Jednak zawartość likopenu to nie jedyny atut pomidora. Spożywanie go korzystnie wpływa na wiele procesów życiowych. Pomidor w diecie zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych, wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega niekorzystnym zmianom skórnym, wspomaga pracę układu nerwowego.

Warto również pamiętać, że pomidor to doskonałe źródło witamin, takich jak: witamina C, K, PP, witamin z grupy B, a także minerałów: wapnia, sodu, potasu, magnezu, żelaza, manganu, cynku, fosforu i wielu innych.

Zobacz również: pomidory właściwości. Poznaj prawdziwą moc tych przepysznych warzyw. 

Wykorzystanie pomidora w kuchni

Pomidor świetnie nadaje się do spożywania na surowo jako dodatek do kanapek czy sałatki. Osoby, które mają wrażliwy żołądek, powinny jednak unikać zjadania go wraz ze skórką.

Z pomidorów można przyrządzić świetną zupę pomidorową, jak i pyszny sos na pizzę czy do makaronu. Na bazie pomidorów przyrządza się leczo, a jeśli chcemy je spożyć w całości, możemy je nafaszerować różnymi dodatkami i zapiec w piekarniku.

Na zimę polecamy przygotowanie przecierów z pomidorów czy soku. Będzie to doskonałe uzupełnienie witamin i minerałów, których tak brakuje w tym zimnym sezonie.

Doskonałym pomysłem będzie również ususzenie pomidorów i zalanie ich olejem słonecznikowym z ziołami. Taki smakołyk sprawdzi się jako przekąska oraz dodatek do sałatek.


Nie pozostaje nic innego, jak zaopatrzyć się w ostatnie świeże pomidory w tym sezonie i zamknąć ich zdrowotne właściwości w przetworach.

Polecamy: Poradnik domowy - internetowa baza artykułów o zdrowiu, domowych sposobach leczenia dolegliwości i o wielu innych tematach.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

easylife

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »