Firma » Finanse

Ostatni raport przed otwarciem nowego hotelu

Wprawdzie deszczowy lipiec wpłynął na zmniejszoną frekwencję gości w ośrodkach INTERFERII, jednak giełdowa spółka hotelarsko-turystyczna zanotowała zysk ze sprzedaży w wysokości 3 mln 621 tys. złotych netto, wyższy o około 800 tys. złotych w porównaniu do tego okresu w 2010 roku.

Te trzy kwartały firma zakończyła z całkowitym zyskiem netto w kwocie 2 mln 413 tys. złotych.

Spółka INTERFERIE podsumowuje w opublikowanym dzisiaj raporcie wyniki za minione trzy kwartały. Przychody ze sprzedaży towarów i usług wyniosły 31 mln 783 tys. złotych (w trzech kwartałach minionego roku było to 30 mln 899 tys. złotych) przy średniej frekwencji liczonej w pokojach na poziomie 64,82 proc. Jest ona nieco niższa niż rok temu - po dziewięciu miesiącach 2010 roku oscylowała wokół 66,2 proc. Wpływ na to miał tegoroczny bardzo deszczowy lipiec.

- Lipiec i sierpień to miesiące wakacyjnych urlopów, a więc dużego zainteresowania obiektami wypoczynkowymi. Zwykle w lipcu obłożenie w naszych ośrodkach utrzymuje się zdecydowanie powyżej 80 procent, tymczasem w tym roku było w tym czasie zimno i mokro, klienci rezygnowali więc z pobytów i frekwencja spadła do 73 proc. - mówi Adam Milanowski, prezes zarządu spółki INTERFERIE.

Mimo wszystko zysk na sprzedaży wynosi 3 mln 621 tys. złotych netto, podczas gdy za trzy kwartały 2010 roku były to 2 mln 823 tys. złotych. Nieco niższy w porównaniu do zeszłorocznego raportu wynik zanotowała spółka na działalności operacyjnej: obecnie są to 4 mln 338 tys. złotych (za trzy kwartały 2010 roku w tej pozycji figurowała kwota 5 mln 025 tys. złotych). Warto jednak zaznaczyć, że na zeszłoroczny wynik działalności operacyjnej znaczący wpływ miała sprzedaż przez INTERFERIE S.A. gruntu w Świnoujściu na rzecz INTERFERIE Medical SPA, spółki celowej powołanej do nadzorowania budowy hotelu przy ul. Uzdrowiskowej. Dzięki temu INTERFERIE zyskały około 1,2 mln złotych.

- To kolejny kwartał, z którego możemy być zadowoleni. Utrzymuje się trend wzrostowy, mamy wyższe przychody ze sprzedaży, a koszty są wciąż stabilne - podkreśla Adam Milanowski. - Wprawdzie zysk netto przed opodatkowaniem jest blisko o 1,4 mln niższy niż w roku ubiegłym, ale wynika to ze wspomnianego wyżej jednorazowego zysku na sprzedaży gruntu w wieczystym użytkowaniu w roku 2010 oraz z różnic kursowych.

Spółka poniosła stratę na działalności finansowej w wysokości 668 tys. złotych, z czego ponad 400 tys. złotych to różnice kursowe, związane z zaciągniętym kredytem walutowym. Do tego uwzględnić należy także wyniki (a więc zysk lub stratę) spółki INTERFERIE Medical SPA, w której udziały posiada INTERFERIE S.A. - o ile w 2010 roku było to zero, o tyle już za trzy kwartały 2011 roku zanotowano 596 tys. złotych straty. Strata ta jest również związana z różnicami kursowymi na walucie euro. W efekcie całkowity zysk netto spółki po dziewięciu miesiącach wyniósł 2 mln 413 tys. złotych.

Jeśli chodzi o wskaźniki ważne w branży hotelarskiej, to INTERFERIE zanotowały lepsze wartości ADR (średniej stawki za pokój - to 161,42 zł) oraz RevPAR, czyli średniego przychodu z jednego pokoju: 104,64 zł.

Wybrane wskaźniki eksploatacyjne działalności hotelowej INTERFERII

III kw.

III kw.

Wysokość ADR

(średniej stawki za pokój)

156,40 zł

161,42 zł

Wysokość RevPAR

(średniego przychodu z jednego pokoju)

103,61 zł

104,64 zł

A już wkrótce rozpocznie działalność wspomniany nowy obiekt w Świnoujściu - otwarcie hotelu Interferie Medical Spa zaplanowane jest na początku listopada.

izastraczek