Firma » Bankowość

Oszczędności Polaków na lokatach bankowych wciąż rosną - jak długo?

Oszczędności Polaków szacuje się na ok. 1 bilion zł. Właśnie padł rekord jeśli chodzi o oszczędności zgromadzone w bankach. Ich wartość przekroczyła 500 mld zł. Jak podaje NBP, na ostatni przyrost oszczędności o 100 mld zł, Polacy musieli poświęcić 26 miesięcy.

Największą popularnością wśród produktów bankowych cieszą się lokaty. Wartość lokat gospodarstw domowych wynosi ok. 250 mld zł. Ostatni znaczący wzrost oszczędności deponowanych w bankach jest spowodowany kilkoma czynnikami. M.in. wyższego oprocentowania, kryzysu finansowego oraz, co może wydać się zaskakujące - zlikwidowania lokat antybelkowych. Wzrost oprocentowania wynika z wysokich stóp procentowych, które w pośredni sposób wpływają na ofertę depozytową banków. Z kolei kryzys finansowy zniechęca ludzi do inwestowania na rynkach kapitałowych i nakłania ich do lokowania środków w bankach na produktach oszczędnościowych - w tym na lokatach. Nie bez znaczenia pozostaje także kwestia lokat antybelkowych. Po ich zlikwidowaniu banki musiały szybko zaoferować coś w zamian, a klienci nie chcieli wycofywać środków z lokat. Dlatego banki walczyły na oprocentowanie i starały się przyciągnąć klientów swoimi ofertami. Jednak jak wskazują specjaliści, to wzrost oprocentowania ma największe znacznie w przypadku zwiększenia się oszczędności na lokatach bankowych.

Zdaniem ekonomistów, w tym roku wzrost lokat gospodarstw domowych powinien wynieść ok. 10%. Jednak już w roku następnym, kiedy przewiduje się spowolnienie gospodarcze dla Polski, przyrost powinien być mniejszy. W obliczu mniejszego tempa wzrosty PKB i zmniejszenia dynamiki dochodów - wzrost oszczędności deponowanych na lokatach może wynieść nawet ok. 7%.

Przy analizie danych dotyczących bankowych oszczędności gospodarstw domowych, zwraca się również uwagę na ich strukturę. Największą część, gospodarstwa domowe deponują na lokatach terminowych. Cieszą się one największą popularnością oraz zaufaniem. Jednak konta oszczędnościowe także są znacząco pozycją w strukturze bankowych oszczędności gospodarstw domowych. Ogólnie, przyjmuje się, że lokaty są dla banków bardziej bezpiecznym produktem. Z drugiej strony konta oszczędnościowe przynoszą większe zyski, dlatego są tak ważne dla banków. Grupa specjalistów wskazuje, że wzrost popytu na lokaty terminowe może oznaczać osłabienie konsumpcji bieżącej, co może pogłębić spowolnienie gospodarcze w 2013 roku.

Ranking lokat - portal finansowy o lokatach bankowych

abtarasew1