Dom » Nieruchomość

Panattoni ukończyło zakład produkcyjny dla firmy Leviat – 40 000 m kw. w Kaliszu

Panattoni, lider rynku powierzchni przemysłowych w Europie, ukończył fabrykę dla firmy Leviat - globalnego dostawcy innowacyjnych rozwiązań m.in. dla sektora budowlanego. Inwestycja o powierzchni 40 000 m kw. powstała w Kaliszu i zastąpiła dotychczasowy zakład firmy.

Panattoni, lider rynku powierzchni przemysłowych w Europie, ukończył fabrykę dla firmy Leviat - globalnego dostawcy innowacyjnych rozwiązań m.in. dla sektora budowlanego. Inwestycja o powierzchni 40 000 m kw. powstała w Kaliszu i zastąpiła dotychczasowy zakład firmy. Dzięki niej przedsiębiorstwo będzie mogło zwiększyć moce produkcyjne oraz rozwijać swoją działalność. Wyzwaniem tej realizacji była praca w ścisłym reżimie czasowym, by została zachowana ciągłość produkcji.

Niedaleka relokacja, dalekie perspektywy. Panattoni ukończyło budowę zakładu produkcyjnego o powierzchni 40 000 m kw. dla firmy Leviat – globalnego producenta innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu oraz sektora budowlanego, działającego w 60 lokalizacjach na świecie. W nowym obiekcie przedsiębiorstwo wytwarzać będzie szeroką gamę zamocowań technologicznych dla branży budowlanej. Realizacja powstała w Kaliszu, zaledwie 5 km od dotychczasowego obiektu firmy w Nowych Skalmierzycach. Niewielki dystans do większego obiektu pozwoli dalej korzystać z usług wykwalifikowanego zespołu, liczącego 350 osób oraz dalsze jego poszerzanie. Jednocześnie firma Leviat zwiększy moce produkcyjne oraz w większym stopniu wykorzysta potencjał dotychczasowej technologii i wyposażenia, co pozwoli na stabilny rozwój przedsiębiorstwa.

–„Doskonała współpraca i wzajemne zrozumienie Panattoni i firmy Leviat nie tylko pozwoliły dostarczyć obiekt, który spełnia wymagania najemcy, ale też zrealizować go w czasie, który pozwolił na utrzymania ciągłości produkcji. Sprawna kooperacja pozwoliła na realizację w terminie mimo procedur związanych z pandemią”. – mówi Marek Foryński, BTS Managing Director, Panattoni.

W nowej fabryce Leviat aż 36 500 m kw. zajmuje zaawansowana technologicznie część produkcyjna, w której wytwarzane będą m.in. systemy montażowe, zbrojeniowe i transportowe. Powierzchnia nowoczesnej przestrzeni socjalno-biurowej wynosi 3500 m kw. Obiekt w Kaliszu został zrealizowany w zrównoważony sposób i przejdzie certyfikację metodą BREEAM.

Najstarsze miasto Polski z perspektywami dla nowoczesnego biznesu. Firma Leviat pozostała w regionie Kalisza – drugiego największego miasta w Wielkopolsce, które cały czas rozwija swoją ofertę dla biznesu. Jak komentuje Mariusz Mucha,  Managing Director, Leviat: „Wybór tej lokalizacji nie był przypadkowy. Dzięki niej nasz dotychczasowy wyspecjalizowany zespół – ok. 350 osób - znajdzie zatrudnienie w nowej fabryce, na czym od samego początku bardzo nam zależało. Kalisz to także drugi co do wielkości ośrodek województwa wielkopolskiego, w ostatnich latach stał się również ważnym i prężnie działającym ośrodkiem akademickim z bardzo dobrym dostępem do rynku pracownika, dzięki czemu będziemy mogli zrealizować nasz cel nadrzędny – zwiększenie mocy produkcyjnych i w razie potrzeby zwiększenie zatrudnienia”.

Miasto dysponuje blisko 60 hektarami terenów inwestycyjnych, a także ogromnym potencjałem kadrowym – w Aglomeracji Kalisko – Ostrowskiej mieszka blisko 350 000 osób. Ponadto Kalisz jest doskonale zlokalizowany, w środku trójkąta Wrocław – Poznań – Łódź, trzech kluczowych ośrodków logistycznych Polski. Rozbudowana infrastruktura, doskonale przygotowane tereny inwestycyjne i sprawna współpraca z Urzędem Miasta Kalisz, utwierdziły firmę Leviat w decyzji o pozostaniu w regionie i rozbudowie właśnie w drugim największym ośrodku Wielkopolski.

Na początku było Panattoni. Realizacja dla firmy Leviat, to nie jedyna inwestycja dewelopera w drugim największym mieście Wielkopolski. W kwietniu tego roku firma ukończyła I etap Panattoni Park Kalisz, oddając 11 000 z planowanych 35 000 m kw. i dostarczając pierwszą powierzchnię klasy A w okolicy. Obiekt realizowany jest według formuły Small Business Units, z najmniejszymi modułami o powierzchni 1380 m kw. i może zostać dostosowany zarówno do procesów logistyki, jak i produkcji. Po ukończeniu Panattoni Park Kalisz, łączna powierzchnia dewelopera w regionie Wielkopolski przekroczy 1,1 mln m kw.

konkretpr