Technologie » Internet

Panda Internet Security 2011 Super Produktem według portalu benchmark.pl

Program Panda Internet Security 2011 został jednym z trzech programów, które otrzymały tytuł „Super Produkt” w kategorii pakiety bezpieczeństwa od portalu benchmark.pl, popularnego serwisu zajmującego się tematyką nowych technologii.

Redakcja portalu benchmark.pl wyróżniła program Panda Internet Security 2011 w następujących kategoriach: najlepszy skaner i ochrona rezydentna, filtr chroniący prywatne dane przed wyciekiem oraz backup plików. Redaktorzy napisali: „Oprogramowanie nie ma tendencji do zasypywania użytkownika ogromną ilością komunikatów, nie zużywa wielu zasobów systemowych, działa niezauważalnie w tle, a ingeruje tylko gdy sytuacja naprawdę tego wymaga. Oferuje przyzwoitą funkcjonalność, ale jej głównymi atutami są znakomite wyniki osiągane w czasie skanowania oraz prostota obsługi.”

Skuteczny i prosty w obsłudze firewall
W opisie testu podkreślono skuteczność skanera oraz prostego w konfiguracji firewalla Panda Internet Security 2011: „Bazy wirusów połączone z wysoką sprawnością działania funkcji TruPrevent sprawiają, że skaner antywirusowy Pandy plasuje się wysoko w popularnych rankingach. W Pandzie najlepsze wrażenie robi jednak firewall. W przeciwieństwie do większości narzędzi tego typu, ma logiczny układ i dzięki temu jest prosty w obsłudze.” Dodatkowo, wyróżniono następującą możliwość programu: „Bardzo spodobała się nam funkcja ochrony tożsamości, która oprócz konfigurowalnego modułu antyphishingowego i zabezpieczenia przed przekierowaniem połączeń telefonicznych na numery z „taryfą specjalną” oferuje możliwość dostosowania które dokładnie informacje prywatne (poufne) będą szczególnie chronione.”

Panda Internet Security 2011 umożliwia bezpieczne korzystanie z internetu np. zakupów online czy bankowości elektronicznej. Produkt zabezpiecza komputer przed wirusami, hakerami, oszustwami online, kradzieżami tożsamości oraz wszelkimi innymi znanymi i nieznanymi zagrożeniami. Ponadto chroni pocztę elektroniczną przed spamem oraz umożliwia bezpieczne przeglądanie witryn internetowych z zapewnieniem ochrony prywatności za pomocą nowego narzędzia Panda Safe Browser. Dzięki funkcji kontroli rodzicielskiej dzieci są szczególnie chronione podczas korzystania z internetu. Pełny opis produktu można znaleźć na stronie: http://pspolska.pl/produktyhome/internet-security/.

W rankingu znalazły się wszystkie liczące się w Polsce pakiety bezpieczeństwa. Obok Panda Security wyróżniono także rozwiązania firm Symantec i Kaspersky. Rozwiązania Panda Security  wyprzedziły tym samym pakiety: G-Data Internet Security 2011, PC Tools Internet Security 2011, BitDefender Internet Security 2011, avast! Internet Security, AVG Internet Security 2011, ESET Smart Security 4 oraz F-Secure Internet Security 2011. Pełny opis przeprowadzonego testu można znaleźć na stronie: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Panda_Internet_Security_2011-3619/strona/13290.html

*    *    *
O firmie Panda Security
Założona w 1990 roku firma Panda Security jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań zabezpieczających opartych na technologii Cloud Computing. Produkty firmy są dostępne w ponad 23 językach i korzystają z nich miliony użytkowników w 195 krajach na całym świecie. Panda Security to pierwsza firma z branży security IT, która wykorzystała możliwości Cloud Computing wraz z technologią Kolektywnej Inteligencji. Ten innowacyjny model ochrony może każdego dnia automatycznie zanalizować i klasyfikować tysiące nowych próbek złośliwych programów, gwarantując firmom i użytkownikom domowym najbardziej efektywną ochronę proaktywną przeciwko zagrożeniom pochodzącym z internetu, przy minimalnym wpływie na wydajność komputera. Panda Security posiada 61 oddziałów na całym świecie, a główne siedziby firmy mieszczą się w Kalifornii oraz w Hiszpanii. W ramach polityki społecznej odpowiedzialności biznesu Panda Security współpracuje z ruchem Olimpiady Specjalne, WWF i fundacją Invest for Children.

W Polsce Panda Security działa od września 2001 roku. Firma znajduje się w ścisłej czołówce producentów najlepiej rozpoznawanych i ocenianych programów antywirusowych w Polsce. Ich dystrybutorami są: ABC Data, Action, Incom i AB. Programy dostępne są również w Media Markt, Saturn Planet, Empik, Euro RTV AGD oraz sieciach Komputronik i Vobis.

Oficjalna strona polskiego oddziału Panda Security Polska: www.pspolska.pl
Strona korporacyjna Panda Security: www.pandasecurity.com