Dom » Architektura

Panoramiczne okna Hi-Finity w futurystycznym budynku

Panoramiczne okna Hi-Finity w futurystycznym budynku
Zobacz więcej zdjęć »
Ten apartament jest niezwykły. Lustra z polerowanej stali na sufitach, taras większy niż reszta mieszkania i okno Hi-Finity Reynaers Aluminium o szerokości niemal pięciu metrów sprawiają, że w każdej chwili i niemal z każdego miejsca można podziwiać wid

Marina Baie des Anges to rozpoczęty w latach 70. ambitny projekt architektoniczny. Składa się z czterech budynków mieszkalnych, z których ostatni został wybudowany dopiero w latach 90. Autorem tej zakrojonej na szeroką skalę realizacji jest  słynny, nieżyjący już architekt André Minangoy, który na zamówienie władz Nicei stworzył futurystyczny kompleks, zaskakujące połączenie egipskich piramid z wiszącymi ogrodami Babilonu. Na terenie oprócz apartamentowców znajduje się też marina dla jachtów, centrum spa, basen, sklepy i restauracje. Całość zajmuje aż 16 akrów, a w ogromnych, ustawionych na planie amfiteatru mieści się prawie 1600 mieszkań. Każde z nich ma własny taras lub balkon.

Na stałe i do otwierania

Odnowienie jednego z tych apartamentów zlecono czeskiemu architektowi Janowi  Nedvedowi. Zadaniem architekta było jak najpełniejsze wykorzystanie niezwykłych widoków na Morze Śródziemne. Mieszkanie składa się z salonu z kuchnią, przedpokoju oraz trzech sypialni, z których każda ma własną łazienkę. Co ważne, taras zajmuje powierzchnię o 25 proc. większą niż sam apartament. Kluczowym elementem koncepcji było połączenie części zewnętrznej i wewnętrznej mieszkania w taki sposób, by granica między nimi była jak najmniej zauważalna.  – Zależało mi na tym, by przestrzeń mieszkania oraz taras przenikały się nawzajem. Zastosowałem system drzwi przesuwnych Hi-Finity Reynaers Aluminium, ponieważ duża szerokość skrzydła oraz wąskie ramy dawały czysty, niczym niezakłócony widok – mówi Jan Nedved.

System Hi-Finity wykorzystano w salonie zarówno w otwieranym oknie tarasowym, jak i w stałym przeszkleniu o imponującej szerokości aż 490 cm. Bariera jest prawie niewidoczna nawet w przypadku nieotwieranego okna, a znika całkiem po rozsunięciu ruchomych, przeszklonych elementów z drugiej strony pomieszczenia.

Drewno, trawertyn i lustro na suficie

Architekt nie zmieniał pierwotnej koncepcji podziału wnętrz, zgodnie z którą poszczególne pomieszczenia mają kształt trapezu. We wnętrzach dominują jasne kolory: biały i kremowy, przełamane jasnym szarym odcieniem. Na ścianach i podłogach zastosowano głównie trawertyn oraz bielone drewno. Na podwieszanych sufitach zamontowano lustra z polerowanej stali nierdzewnej, by maksymalnie stopić wnętrze ze światem zewnętrznym i zwielokrotnić widok morza. Dzięki temu trikowi, nawet będąc w sypialni od strony portu można podziwiać widok na otwarte morze.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Reynaers
http://reynaers.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »
Array ( [p_srv_id] => 3 [p_usr_id] => 108639 [p_type] => ARTICLE [p_accepted] => YES [p_status] => ENABLED [p_pkg_nr] => 1 [p_pkg_items] => 4 [p_ctg_ids] => )