Firma » Bankowość

PayU na II Forum Usług Płatniczych

„Innowacje w płatnościach” to hasło przewodnie drugiej edycji Forum Usług Płatniczych organizowanego przez Związek Banków Polskich oraz Centrum Promocji Informatyki. Partnerem wydarzenia jest największy polski operator płatności internetowych – PayU S.A.

„Innowacje w płatnościach" to hasło przewodnie drugiej edycji Forum Usług Płatniczych organizowanego przez Związek Banków Polskich oraz Centrum Promocji Informatyki. Konferencja ma charakter prestiżowego spotkania osobowości ze świata bankowości i finansów. Partnerem wydarzenia jest największy polski operator płatności internetowych - PayU S.A.

Płatności są jednym z najistotniejszych elementów bankowości. Rozwój sektora rozliczeń bezgotówkowych, zastosowanie nowoczesnych technologii oraz innowacyjnych rozwiązań w tym zakresie to tylko nieliczne z tematów, które zostaną poruszone podczas II Forum Usług Płatniczych.

- Niewiele jest w naszym kraju konferencji, na których można by spotkać największe autorytety z dziedziny płatności oraz bankowości. Organizatorzy Forum Usług Płatniczych wybrali doskonały temat przewodni - innowacje w płatnościach. Będzie to okazja, by „zajrzeć w przyszłość" i przedstawić tendencje rozwoju tego niezmiernie ważnego sektora bankowości - mówi Karolina Kowalczyk, Financial Institutions Relationship Manager w PayU.

II Forum Usług Płatniczych „Innowacje w płatnościach" potrwa od 3 do 4 listopada. Na otwarcie zaplanowany jest panel dyskusyjny prezesów banków i firm technologicznych pod tytułem „Innowacje w płatnościach: zagrożenie czy perspektywa rozwoju". Członkami tej debaty będą m.in.: dr Mieczysław Groszek - wiceprezes Związku Banków Polskich, Piotr Alicki z PKO S.A., Piotr Gawron z Banku Pocztowego oraz Małgorzata O'Shaughnessy - Vice President Visa Europe.

W dalszej części dnia zaplanowane są dwa bloki tematyczne. Pierwszy z nich będzie dotyczył innowacyjnych rozwiązań płatniczych i zakończy się panelem dyskusyjnym, w którym udział weźmie m.in. Radosław Hofman, Compliance Manager PayU S.A.

W drugim bloku  wystąpią m.in. Maciej Maciejewski z Visa Europe oraz Mariusz Gliński z Raiffeisen Bank Polska. Poruszą oni kwestię płatności mobilnych.

- Szybkie tempo rozwoju rynku płatności można zaobserwować na przykładzie zakupów w internecie. Jeszcze niedawno większość kupujących online nie wychodziła poza schemat ograniczający się do płacenia przy odbiorze przesyłki. Obecnie klienci sklepów internetowych najchętniej płacą za pomocą przelewu na konto sprzedawcy, a co trzeci korzysta z szybkiego przelewu. Tak więc liczba osób wybierających gotówkę systematycznie się zmniejsza - mówi Radosław Hofman z PayU.

Drugi dzień Forum to trzy bloki związane z tematyką płatności zbliżeniowych, transakcji biometrycznych oraz rozwoju rynku płatności. Wśród prelegentów tej części pojawią się m.in.: Sebastian Krzyk z MasterCard; prof. Remigiusz Kaszubski - Dyrektor Zespołu ds. Systemu Płatniczego, Bankowości Elektronicznej i Bezpieczeństwa Banków w Związku Banków Polskich; Mirosław Potulski - Prezes Zarządu Banku Polskiej Spółdzielczości S.A.; Adam Tochmański - Dyrektor Departamentu Systemu Płatniczego w  Narodowym Banku Polskim oraz Tadeusz Woszczyński - Dyrektor w Polsce i Europie Centralno Wschodniej, Grupa Systemów Informatycznych, Hitachi Europe Ltd.)

II Forum Rynku Usług Płatniczych odbędzie się w budynku Focus w Warszawie

W radzie programowej zasiadają takie osobistości jak Prezes Związku Banków Polskich - Krzysztof Pietraszkiewicz, Wiceprezes Banku PKO BP SA - Piotr Alicki oraz General Manager MasterCard - Michał Skowronek. Koszt wstępu na konferencję dla wolnego słuchacza to 1 850 zł + VAT.

dotpr