Firma » Praca

Pensja to nie wszystko

Rozpoczynasz karierę zawodową lub zmieniasz pracę? Pamiętaj, że oprócz wynagrodzenia, w niektórych firmach możesz liczyć na dodatkowe, atrakcyjne benefity. Komórka i służbowy samochód nikogo nie dziwią, jednak coraz częściej pracodawcy oferują pracownikom także ubezpieczenie na życie.

Pozafinansowe formy wynagradzania pracowników pojawiły się w Polsce wraz z wejściem na rynek międzynarodowych firm i korporacji. Obecnie, są one coraz częściej spotykaną praktyką w wielu nie tylko zagranicznych, ale i polskich firmach. Jeszcze kilkanaście lat temu firmowy telefon czy komputer były dobrą formą motywacji dla pracownika, dziś jednak te benefity uchodzą za standardowe narzędzia pracy. Teraz pracownikom proponuje się karty medyczne z rozszerzonym pakietem usług lub obejmujące bliskich pracownika. Choć w przypadku dużych przedsiębiorstw i międzynarodowych korporacji można uznać to właściwie za standard na stałe wpisany w listę dodatkowych świadczeń, w mniejszych firmach jest to silna karta przetargowa przy zatrudnianiu nowego pracownika. Wynika to zapewne z ciągłych problemów jakie możemy napotkać chcąc skorzystać z usług państwowej służby zdrowia, ale także z poczucia bezpieczeństwa jakie zyskuje pracownik objęty ubezpieczeniem medycznym

„Coraz popularniejszymi benefitami szczególnie dla osób, które rekrutowane są na wyższe stanowiska w firmie, stają się ubezpieczenia na życie i od nieszczęśliwych wypadków. Inne benefity, na które często decydują się firmy to karty sportowe na bezpłatne lub częściowo płatne zajęcia sportowo-rekreacyjne, dzięki którym pracownicy zachęcani są do aktywnego spędzania wolnego czasu, finansowanie nauki języków obcych oraz szkolenie pracowników: udział w kursach, szkoleniach i konferencjach” – mówi Tomasz Sawicki, Dyrektor ds. Polityki Personalnej w ING Życie.

Często już na pierwszym etapie rozmowy kwalifikacyjnej zdarza się, że to sami kandydaci pytają o system socjalny, i to on wpływa na decyzję o podjęciu pracy właśnie w tej firmie. Kandydat, który w poprzedniej firmie miał wykupioną polisę na życie czy korzystał z prywatnej opieki medycznej dla siebie i rodziny, nie będzie chciał z tego rezygnować, nawet za cenę większego wynagrodzenia w nowej firmie. Poczucie bezpieczeństwa jakie zyskuje pracownik objęty ubezpieczeniem na życie czy prywatną opieką medyczną jest niezwykle cenne i przekłada się na wzrost lojalność wobec firmy. Pozapłacowe systemy motywacyjne to z pewnością dobre rozwiązania zarówno dla pracowników, jak i pracodawców. Należy bowiem pamiętać, że motywacja materialna, poza tym, że zawsze generuje koszty dla pracodawcy, jest skuteczna tylko do pewnego momentu i nie powinna stanowić jedynego elementu systemu motywacyjnego firmie.

Multi_Communications