Gospodarka » Żywność
Pieczywo - odwieczna walka dietetyków
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Chociaż mówi się, że pieczywo nie jest dobrym składnikiem diety w przypadku odchudzania, jest to jeden z podstawowych elementów diety w większości domów. Trudno się dziwić – gości na naszych stołach od zarania dziejów. Bardzo ważne jest to, że nie musimy koniecznie rezygnować z pieczywa, jeśli je lubimy bądź lubią je nasi bliscy – należy skrupulatnie wybierać jednak jego rodzaj. Na przykład najmniej korzystnym pieczywem dla nas są bułki dmuchane, te dostępne w hipermarketach, które pieczone są na miejscu i powstają z półproduktów. Zawierają one bardzo dużą ilość niepotrzebnych zapychaczy, które niestety nie działają korzystnie na nasz organizm. Dodatkowo są to produkty bogate w węglowodany proste – rozkładają się bardzo szybko i tworzą tak zwany wyrzut insuliny, co powoduje szybki spadek energii i wzrost zapotrzebowania na kolejną żywność. Pieczywo pszenne również jest mniej zdrowe przez mąkę, która ponownie będzie dla nas węglowodanem prostym, szybko rozkładającym się i tworzącym szybkie uczucie głodu. Dla zdrowego trybu życia powinniśmy wybierać pieczywo razowe, ciemne – takie, które składa się z węglowodanów złożonych, stopniowo uwalniających energię nawet do 3-4 godzin po posiłku. Dzięki temu zyskamy zdrowsze składniki i będziemy czuli znacznie dłużej sytość. Pomijając kwestię wyboru samego pieczywa, niezwykle ważne jest to, z czym je łączymy – jeśli wiemy już, że chleb czy bułki to węglowodany – powinniśmy łączyć je głownie z białkiem i warzywami oraz niewielką ilością tłuszczy – starając się nie dokładać dodatkowych węglowodanów. Zbilansowany posiłek będzie lepiej się wchłaniał i powodował, że naszych sił będzie zdecydowanie więcej. Zobacz więcej
Nadesłał:
sanduciorbas
|
Komentarze (2)
Ja jem tylko ciemne pieczywo. Poza tym, staram się ograniczać jego ilość.
Jasne pieczywo pszenne ma swoim składzie głównie
węglowodany złożone - najwięcej skrobii. Należy odróżniać ją od cukrów - czyli węglowodanów prostych. Jest ich tam mało. Dopiero wskutek procesów trawiennych skrobia rozkłada się do cukrów prostych. Trawienie zaczyna się już w ustach (ptyalina w ślinie).
Wszystko to było w programie szkoły podstawowej