Gospodarka » Żywność
Pieczywo - odwieczna walka dietetyków
Chociaż mówi się, że pieczywo nie jest dobrym składnikiem diety w przypadku odchudzania, jest to jeden z podstawowych elementów diety w większości domów. Trudno się dziwić – gości na naszych stołach od zarania dziejów. Bardzo ważne jest to, że nie musimy koniecznie rezygnować z pieczywa, jeśli je lubimy bądź lubią je nasi bliscy – należy skrupulatnie wybierać jednak jego rodzaj. Na przykład najmniej korzystnym pieczywem dla nas są bułki dmuchane, te dostępne w hipermarketach, które pieczone są na miejscu i powstają z półproduktów. Zawierają one bardzo dużą ilość niepotrzebnych zapychaczy, które niestety nie działają korzystnie na nasz organizm. Dodatkowo są to produkty bogate w węglowodany proste – rozkładają się bardzo szybko i tworzą tak zwany wyrzut insuliny, co powoduje szybki spadek energii i wzrost zapotrzebowania na kolejną żywność. Pieczywo pszenne również jest mniej zdrowe przez mąkę, która ponownie będzie dla nas węglowodanem prostym, szybko rozkładającym się i tworzącym szybkie uczucie głodu. Dla zdrowego trybu życia powinniśmy wybierać pieczywo razowe, ciemne – takie, które składa się z węglowodanów złożonych, stopniowo uwalniających energię nawet do 3-4 godzin po posiłku. Dzięki temu zyskamy zdrowsze składniki i będziemy czuli znacznie dłużej sytość. Pomijając kwestię wyboru samego pieczywa, niezwykle ważne jest to, z czym je łączymy – jeśli wiemy już, że chleb czy bułki to węglowodany – powinniśmy łączyć je głownie z białkiem i warzywami oraz niewielką ilością tłuszczy – starając się nie dokładać dodatkowych węglowodanów. Zbilansowany posiłek będzie lepiej się wchłaniał i powodował, że naszych sił będzie zdecydowanie więcej. Zobacz więcej
Nadesłał:
sanduciorbas
|
Sharp z tytułem „Software Development Team of the Year”
Przeżyj noc w ZOO Wrocław z Credit Agricole
Kobiece Czwartki w Galerii Północnej
Przycisk uruchamiający do wypełnienia dowolnym materiałem
Komentarze (2)
Ja jem tylko ciemne pieczywo. Poza tym, staram się ograniczać jego ilość.
Jasne pieczywo pszenne ma swoim składzie głównie
węglowodany złożone - najwięcej skrobii. Należy odróżniać ją od cukrów - czyli węglowodanów prostych. Jest ich tam mało. Dopiero wskutek procesów trawiennych skrobia rozkłada się do cukrów prostych. Trawienie zaczyna się już w ustach (ptyalina w ślinie).
Wszystko to było w programie szkoły podstawowej