Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Piękne stopy w karnawale

Zbliża się kolejny karnawałowy weekend. Na imprezy mamy czas do 8 marca, warto więc przygotować się na miesiąc szaleństwa. Przede wszystkim zadbajmy o stopy, które w tym czasie potrzebują szczególnej uwagi. W końcu dzięki nim będziemy mogli szaleć na parkiecie do białego rana.

Skóra na stopach jest niemal dwukrotnie grubsza niż na innych partiach ciała. Mimo to wymaga równie dużej uwagi i pielęgnacji. Często bowiem przesusza się, a niektóre fragmenty (np. pięty) narażone są na rogowacenie i pęknięcia.

By zapewnić stopom piękny wygląd nie tylko w karnawale, należy pamiętać o kilku podstawowych zabiegach pielęgnacyjnych. Na początek zacznijmy od peelingu, skupiając szczególną uwagę na piętach – radzi Magdalena Walkiewicz, wykładowca przedmiotów kosmetycznych. Skóra po takim zabiegu będzie gładsza i lepiej przygotowana do przyswojenia odżywczych składników, które powinniśmy na nią nałożyć. Krem lub balsam do stóp powinny zawierać: mocznik, glicerynę i masło Shea czyli składniki nawilżające i natłuszczające. Dzięki temu staną się gładkie i miękkie – dodaje. Istotnym składnikiem aktywnym w kremach i balsamach do pielęgnacji stóp są również kompleksy AHA, zmiękczające i wspomagające złuszczanie zrogowaciałego naskórka.

Kojąca kąpiel przed zabawą

Przed imprezą zafundujmy stopom odprężającą kąpiel. Najskuteczniej wykonamy go dzięki hydromasażerowi. To jedna z najprzyjemniejszych i najbardziej lubianych zabiegów dla stóp. Hydromasaż z olejkiem lawendowym, cyprysowym czy z drzewa herbacianego zmniejsza nadpotliwość stóp. To także najlepszy sposób na zniwelowanie zjawiska tzw. zimnych stóp. - Warto wybrać model hydromasażera wzbogacony o opcję pedicure, dzięki czemu zrelaksujemy stopy, a przy okazji wypielęgnujemy paznokcie  - radzi Władysław Fedejko, zarządzający marką HoMedics. Na rynku istnieją bowiem zaawansowane modele, które posiadają w zestawie m.in. pumeks drobno i gruboziarnisty oraz polerka do paznokci. Po takim zabiegu nasze stopy będą przygotowane na każdy bal. Przed wyjściem warto jeszcze wetrzeć w nogi żel z kasztanowca, który uszczelni naczynia włosowate i uchroni przed obrzękiem.

Masaż dla zmęczonych nóg

Masaż to skuteczna i przyjemna forma relaksu i odprężenia. Dzięki takiemu zabiegowi pomagamy stopom pozbyć się bólu i zmęczenia, których nabawiły się po przetańczeniu całej nocy. Jest ona bowiem porównywalnym wysiłkiem dla nóg i stóp co intensywny bieg na długim dystansie. Jednak w tańcu męczymy się dużo szybciej, między innymi przez mało wygodne obuwie (np. szpilki). Dzięki masażowi poprawiamy krążenie i nastrój. Po dobrze wykonanym masażu możemy poczuć nawet rozleniwienie, dlatego ważna jest pora dnia kiedy chcemy taki zabieg wykonać. Nie polecamy robić go tuż przed imprezą. Najodpowiedniejszy moment to wieczór poprzedzający bal oraz dzień po. Skutecznym masażem dla stóp jest shiatsu, czyli technika ucisku. Dzięki temu pobudzamy receptory znajdujące się na stopach, które sąodpowiedzialne za funkcjonowanie najważniejszych narządów – mówiWładysław Fedejko, zarządzający marką HoMedics.Warto więc zainwestować w wysokiej jakości masażer do stóp, który posłuży nam na długi czas i pomoże przygotować się na wiele imprez. Warto wybrać model z dodatkową opcją podgrzewania, dzięki czemu dostarczymy stopom kompleksowy relaks. Tego typu urządzenia można kupić w dobrych sklepach medycznych lub RTV-AGD.

O stopy należy dbać codziennie, pamiętając o ich pielęgnacji i odpoczynku. Dzięki temu będą naszą ozdobą i powodem do dumy. A w okresie karnawału z łatwością sprostają każdej zabawie do białego rana.

Eko-Koral Sp. z o.o.