Motoryzacja » Jednoślady

PKP CARGO z gwiazdami speedwaya na lubelskim torze

W sobotę, 12 października na lubelskiej arenie żużlowej odbędzie się test-mecz Polska – Mistrzowie Świata, w którym nasi reprezentanci zmierzą się z drużyną złożoną z zawodników posiadających w dorobku tytuł światowego czempiona.

Jest to historyczny mecz, mający przywrócić świetność wielkiego żużla w Lublinie. Sponsorem wydarzenia jest PKP CARGO.

Po 18 latach nieobecności w Lublinie gwiazdy krajowego i światowego speedwaya  pojawią się ponownie na lubelskiej arenie żużlowej. Miłośnikom czarnego sportu zaprezentują się polscy zawodnicy, najlepszych drużyn w kraju, m.in.: Jarosław Hampel, Janusz Kołodziej, Maciej Janowski, Krzysztof Kasprzak, Patryk Dudek, Daniel Jeleniewski i Robert Miśkowiak. Lubelski tor gościć będzie również światowe sławy żużla: Hansa Nielsena, Grega Hancocka, Nicki Pedersena, Darcy’ego Warda, Tai Woffindena, Michaela Jepsen Jensena.

- Wsparcie rozwoju lubelskiego żużla jest wyrazem naszej wiary w to, że sport łączy i daje wiele radości, a dzięki sportowej pasji zawodników znów w Lublinie będą gościć gwiazdy tej dyscypliny- mówi Zenon Kozendra, Pełnomocnik Zarządu PKP CARGO ds. Strategii Personalnej – Spółka PKP CARGO postawiła sobie za cel promocję aktywnego trybu życia, w którym ważną rolę odgrywa sport i emocje z nim związane. Nasi pracownicy stawiają m.in. na bieganie, trenując wspólnie w ramach projektu „Firma Przyjazna Bieganiu”.

Historia żużla (ang. speedway) w Lublinie sięga 1947 roku i jest silnie związana z dziejami tego miasta. Ostatnią wielką imprezą żużlową w tym mieście był turniej „Speedway Show”, który odbył się  aż dziewiętnaście lat temu, 2 października 1994 roku. Niewiele później, bo 18 września 1995 roku lubelska drużyna po raz ostatni wystąpiła w meczu najwyższej klasy rozgrywkowej w Polsce. Do tych dawnych tradycji chce nawiązać Fundacja Best Speedway Promotion, która organizuje w najbliższą sobotę imprezę z udziałem czołowych zawodników z Polski i zagranicy. i

Informacje o  zawodach dostępne na stronie internetowej: www.polskamistrzowieswiata.lublin.pl

iwonamichalowska