Gospodarka » Opakowania

Plast – Box SA rozpoczyna wzmożoną produkcję opakowań dla branży spożywczej

Plast – Box SA od kilku miesięcy pracuje nad przygotowaniem dostaw m.in. dla producentów przetworów rybnych i kiszonek, którzy po letniej przerwie zaczynają zwiększać swoją produkcję, a co za tym idzie zapotrzebowanie na opakowania.
Współpraca spółki Plast - Box SA z branżą rybną trwa niemal od początku powstania firmy. Pierwsi partnerzy pomorskiego przedsiębiorstwa z branży spożywczej, dla których realizowano produkcje jeszcze w połowie lat 80 - tych reprezentowali właśnie przemysł rybny. Obecnie Plast - Box SA dostarcza znaczne ilości opakowań zarówno do polskich producentów, jak i odbiorców z krajów nadbałtyckich takich jak, Litwa, Łotwa i Estonia. Branża producentów kiszonek, z którą kooperuje słupska spółka, reprezentowana jest nie tylko przez wyspecjalizowane w tej produkcji przedsiębiorstwa, ale i liczne gospodarstwa rolne, zlokalizowane między innymi na Pomorzu czy Wielkopolsce. To właśnie do nich, do końca 2012 roku, z fabryki w Słupsku trafią 1, 3, 5 oraz 10L okrągłe wiadra czyste lub zdobione przy wykorzystaniu technologii IML.

Obiecujące perspektywy rozwoju

W 2011 roku do branży rybnej trafiły niemal 3 miliony opakowań słupskiej spółki, a w roku bieżącym Plast-Box SA zrealizował dostawy na prawie 2 miliony wiader do tej grupy.
„W 2011 roku współpracujący z nami producenci z branży producentów kiszonek zakupili ponad 2,6 miliona opakowań. Do końca sierpnia 2012 roku Plast-Box S.A. dostarczył do nich już ponad 1,8 miliona wiader. Prognozy na 2012 rok są więc niezwykle optymistyczne. Spodziewamy się wzrostu zrealizowanych zamówień dla odbiorców z branży spożywczej nawet na poziomie 15% w stosunku do roku poprzedniego" - mówi Artur R. Skonieczny, Dyrektor Sprzedaży Eksportowej Plast - Box SA.

Grono kontrahentów słupskiej spółki stale się powiększa - z perspektywą nowych ciekawych zamówień i umów zarówno w kraju, jak i na rynkach zagranicznych. Wzmożona jesienna produkcja opakowań Plast - Box SA dla branży spożywczej z pewnością stanowi zapowiedź kolejnego niezwykle udanego sezonu.

www.plast-box.com
..........................................................................................................................................................................
Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych Plast-Box S.A. specjalizuje się w projektowaniu, konstruowaniu i wytwarzaniu opakowań z tworzyw sztucznych. Plastikowe pojemniki i wiadra, znajdujące się w bieżącym zakresie produkcji odzwierciedlają ponad 20-letnie doświadczenia ich wytwórcy oraz reprezentują najlepsze osiągnięcia technologiczne branży przetwórstwa tworzyw sztucznych.
W swojej historii Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych Plast-Box S.A. przeszło liczne transformacje. Zmiana siedzib i formy prawnej, liczne inwestycje, ukierunkowane na zwiększanie potencjału produkcyjnego i rozszerzenie palety ofertowej sprawiły, że z małej firmy prywatnej, założonej w roku 1983 powstała firma, zatrudniająca ok 190 osób i będąca jednym z liderów w branży na rynku krajowym, równolegle dynamicznie rozwijająca własną strategię eksportową.

GutPR