Gospodarka » Opakowania

Plast – Box SA wspiera drużynę „Neptun Gałęzinowo”

W politykę firmy Plast – Box SA wpisana jest szczególna dbałość o bezpieczeństwo przeciwpożarowe. Doceniając sportowego ducha walki słupska spółka zdecydowała się dofinansować drużynę „Neptun Gałęzinowo” biorącą udział w ogólnopolskich zawodach Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych.
Młodzieżowe zawody sportowo - pożarnicze realizowane według systemu CTIF to wydarzenie niezwykle wysokiej rangi. Organizowane co dwa lata finałowe rozgrywki drużyn do lat 16 utożsamiane są ze swoistego rodzaju międzynarodową olimpiadą pożarniczą. Zwycięstwo na szczeblu ogólnopolskim gwarantuje bowiem udział w finale, który odbędzie się w Miluzie we Francji w 2013 roku.

„Drużyna „Neptun Gałęzinowo" już od kilku sezonów pracowała na możliwość wzięcia udziału w ogólnopolskich zawodach sportowo - pożarniczych. Młodzi druhowie od 5 lat nie przegrali żadnych zawodów w gminie i sześciokrotnie zdobyli tytuł mistrzów powiatu. Kwalifikacja do największych w kraju zawodów to szansa na wzięcie udziału w finale, w którym znajdą się najlepsze drużyny z Europy. Każde województwo będzie reprezentowane przez drużynę żeńska i męską. Łącznie w zawodach wystąpią 32 grupy. Młodzież zmierzy się w dwóch konkurencjach: sztafecie pożarniczej z przeszkodami oraz tzw. ćwiczeniu bojowym polegającym na pokonaniu przez 9 zawodników licznych utrudnień i zadań testujących opanowanie i szybkość reakcji" - wyjaśnia Mirosław Słomczyński należący od wielu lat do liderów Ochotniczej Straży Pożarnej w Gałęzinowie oraz doświadczony technolog z firmy Plast- Box SA. Zaangażowanie pracownika słupskiej firmy w działalność OSP zapoczątkowało patronat Plast- Box SA nad drużyną „Neptun Gałęzinowo". „Debiutuje ona w ogólnopolskich zawodach Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych jednak dotychczasowe osiągnięcia młodzieży dają nam wiarę, że i tym razem uda im się zwyciężyć w pięknym stylu, a jeśli nie zwyciężyć to z pewnością godnie się zaprezentować. Wspierając, choć w małym stopniu, młodzieńczą pasję mamy świadomość, że pomagamy ambitnym osobom sprawdzić swoje możliwości, uczyć się współpracy w grupie i koncentracji w stresujących sytuacjach. Wielu z nich wiąże swoją przyszłość z pracą w straży pożarnej. To zaszczytna rola, która wymaga odpowiedzialności i wysokiej sprawności fizycznej. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że razem z finansującymi wyjazd młodzieży władzami Gminy Słupsk i Powiatu możemy wesprzeć tak sensowne działania" - mówi Krzysztof Pióro Prezes firmy Plast - Box SA.

www.plast-box.com
................................................................................................................................................................................
Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych Plast-Box S.A. specjalizuje się w projektowaniu, konstruowaniu i wytwarzaniu opakowań z tworzyw sztucznych. Plastikowe pojemniki i wiadra, znajdujące się w bieżącym zakresie produkcji odzwierciedlają ponad 20-letnie doświadczenia ich wytwórcy oraz reprezentują najlepsze osiągnięcia technologiczne branży przetwórstwa tworzyw sztucznych.
W swojej historii Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych Plast-Box S.A. przeszło liczne transformacje. Zmiana siedzib i formy prawnej, liczne inwestycje, ukierunkowane na zwiększanie potencjału produkcyjnego i rozszerzenie palety ofertowej sprawiły, że z małej firmy prywatnej, założonej w roku 1983 powstała firma, zatrudniająca ok 190 osób i będąca jednym z liderów w branży na rynku krajowym, równolegle dynamicznie rozwijająca własną strategię eksportową.

GutPR