Firma » Finanse

Płatności mobilne dla małych firm

Elavon i payleven wprowadzają rozwiązanie, dzięki któremu małe firmy mogą szybko, wydajnie oraz niedrogo akceptować płatności kartą za pomocą smartfona lub tabletu.

Firmy Elavon oraz payleven nawiązały współpracę i oferują innowacyjne rozwiązanie polegające na wykorzystaniu smartfonów i tabletów jako mobilnych terminali do obsługi kart debetowych oraz kredytowych, które możliwe jest dzięki bezpłatnej aplikacji (dostępnej dla systemu iOS Apple w sklepie App Store oraz Android w sklepie Googleplay) oraz bezpłatnemu czytnikowi kart (tzw. „dongle”). Nowe rozwiązanie powinno szczególnie zainteresować małe, samodzielne firmy, które często są mobilne i zwykle prowadzone przez właścicieli – handlowców, elektryków, hydraulików, ogrodników, dostawców, taksówkarzy, kosmetyczki, fryzjerów itp. Rozwiązanie jest szybkie, niedrogie i łatwe w obsłudze. Obejmuje proces autoryzacji i rozliczenia transakcji, fakturowanie, dostęp do systemu raportowania za pośrednictwem internetu, a także obsługę klienta. Wszystkie powyższe usługi zapewnia firma Elavon. Obecnie rozwiązanie to jest z powodzeniem stosowane w Niemczech, Włoszech, Holandii oraz Wielkiej Brytanii.

„Nowa usługa oferowana we współpracy z payleven jest idealnym rozwiązaniem dla tysięcy bardzo małych przedsiębiorstw działających w Polsce. Do tej pory takie firmy nie miały możliwości akceptowania płatności kartą w sposób, który byłby nieskomplikowany i opłacalny. Teraz mogą realizować płatności w dowolnym miejscu: w biurze, u klienta, podczas spotkania biznesowego” – tłumaczy Rafał Gołębiewski, Head of Business Development w Elavon Polska.

„Do współpracy przy naszym innowacyjnym projekcie zaprosiliśmy firmę Elavon, która posiada silną infrastrukturę do obsługi płatności na całym świecie i realizuje usługi w sposób szybki i bezpieczny” -  wyjaśnia Alexander Zumdieck, współzałożyciel payleven.

Dodatkowo firma payleven ogłosiła wprowadzenie w całej Europie nowego czytnika chipów i kodów PIN. Umożliwi to wszystkim firmom, niezależnie od ich wielkości, bezpieczne akceptowanie płatności realizowanych przy pomocy kart debetowych oraz kredytowych oferowanych przez największych wystawców.

Multi_Communications