Gospodarka » Maszyny

Płytki z rozdzielaczem wióra zapewniają skuteczną kontrolę wióra zwiększającą stabilność frezowania

Firma Seco wprowadziła na rynek dwie nowe płytki frezujące z rozdzielaczem wióra, które zmniejszają naprężenia zarówno maszyny, jak i narzędzia skrawającego, co poprawia stabilność procesu frezowania. Płytki z rozdzielaczem wióra Turbo 12 i 18 do narzędzi skrawających z serii Turbo naszej firmy są dostępne w pięciu gatunkach. Nadają się one do frezowania kątowego i śrubowego oraz znacząco zmniejszają drgania, wibracje i naprężenie maszyny.

Płytki z rozdzielaczem wióra Turbo 12 i 18 mają rowki na obu krawędziach skrawających minimalizujących rozmiar wióra i redukujących siłę skrawania bez zmniejszania parametrów ani głębokości skrawania. Dzięki temu, że wióry są tak małe, jak to możliwe, warsztaty zmniejszają ryzyko ich zakleszczania, co zwiększa bezpieczeństwo procesu i umożliwia skuteczniejszą obróbkę głębokich gniazd.

Menedżerowie ds. produktu Magnus Engdahl i Michael Davies pracują w duecie i przewodzą zespołowi, który opracował płytki. „Płytki frezarskie z rozdzielaczem wióra Turbo 12 i 18 nadają się do różnych zastosowań związanych z obróbką i rozmaitych materiałów” — powiedział Engdahl.

„Wszechstronność płytek czyni je odpowiednimi dla szerokiej gamy branż i materiałów, zapewniając klientom uniwersalność” — dodał Davies.

Głęboko i pewnie
Trudno dostępne elementy części mogą stanowić wyzwanie. Nawet najbardziej wytrzymałe połączenia maszyn i narzędzi mogą nie radzić sobie z długim wystawieniem. Płytki z rozdzielaczem wióra firmy Seco pozwalają pokonać te wyzwania, skutecznie odprowadzając wióry z głębokich gniazd i poprawiając spływ wióra. Ponadto płytki z rozdzielaczem wióra Turbo 12 i 18 redukują poziom drgań powszechnie towarzyszących zastosowaniom wymagającym dłuższego zasięgu, co skutkuje poprawą trwałości narzędzia i udoskonaloną gładkością powierzchni.

Stabilność podczas działania bez nadzoru
Ze względu na stabilność i zdolność do redukcji sił skrawania płytki z rozdzielaczem wióra Turbo 12 i 18 zapewniają warsztatom tak pożądane bezpieczeństwo procesu i niezawodność wymaganą przy okazji efektywnej obróbki odbywającej się bez nadzoru. W rezultacie warsztaty mogą zwiększyć wydajność, jednocześnie minimalizując obciążenie maszyny i narzędzia.

For the latest innovations and cutting-edge products, visit www.secotools.com.

Turbo 12 and 18 chip splitter inserts 1

Turbo 12 and 18 chip splitter inserts 2

Firma Seco Tools posiada centralę w miejscowości Fagersta w Szwecji i jest obecna w ponad 75 krajach, to globalny dostawca rozwiązań do obróbki metalu obejmujących frezowanie, toczenie, obróbkę otworów oraz systemy narzędziowe. Od prawie 100 lat firma Seco dąży do doskonałości na wszystkich etapach produkcji, zapewniając wysoką precyzję obróbki i jakość produkcji.
Aby zapoznać się z najnowszymi innowacjami i produktami, odwiedź stronę www.secotools.com.

Seco Tools (Poland) Sp. z o.o.
ul. Naukowa 1
HOSZWA Marcin