Gospodarka » Przemysł

Po co nam komory chłodnicze?

Po co nam komory chłodnicze?
Zobacz więcej zdjęć »
Komory chłodnicze to wbrew pozorom bardzo powszechne i użyteczne urządzenia. W obecnych czasach chyba mało, które gospodarstwo domowe jest na tyle samowystarczalne, że nie musiało by korzystać ze sklepowych półek i zamrażarek.

Biorąc pod uwagę szybki tryb życia i brak czasu produkty spożywcze gotowe zamrożone dania często ratują nas z opresji.

Dania na patelnię, pierogi, kluski i krokiety nie zapominając o gotowych zupach i sałatkach nie są chyba nikomu obce. Nie zapominajmy także o wszelkiego rodzaju mięsach, to także bardzo delikatny towar, którego handel na każdym etapie pośrednictwa powinien przebiegać i ściśle określonych odpowiednią normą warunkach. Jednak zanim gotowy towar trafi do naszych domów, w jego proces produkcji  zamieszanych jest naprawdę sporo ludzi i maszyn. Wielkie zakłady przetwórcze owoców i warzyw, nie wspominając o zakładach masarskich i wędliniarskich, pracujące na ogromnych mocach przerobowych liczonych w milionach ton, potrzebują naprawdę profesjonalnych niezawodnych urządzeń. Jednym z nich są komory chłodnicze, to miejsca gdzie po wstępnej obróbce towaru: myciu sortowaniu czy pogłówkowaniu trafia do miejsca gdzie nastąpi schłodzenie.  A później zamrożenie.

Aby przybliżyć sposób działania takiego urządzenia trzeba posłużyć się  odpowiednim obiegiem termodynamicznym - niestety procesy zachodzące w każdej hali produkcyjnej opisane są ściśle instrukcją, którą osoby pracujące na wyższym szczeblem stanowisku muszą znać niemal na pamięć. Tak wiec z punktu widzenia praw fizyki w chłodziarce zachodzi obieg termodynamiczny lewobieżny, zatem zadaniem tego urządzenia jest transport ciepła ze źródła o temperaturze niższej do wyższej. Oczywiście idea ta realizowana jest za pomocą odpowiednio ułożonych i powiązanych urządzeń: skraplaczy, parowników, elementów dławiących i oczywiście sprężarek technicznych. W domowej chłodziarce zaobserwować można przecież takie samo zjawisko, w wyniku sprężania gazu, w oparciu o dostarczoną energię elektryczną w środku lodówki panuje przyjemy chłód. Wszystko dzięki pewnemu australijskiemu drukarzowi, który najpierw opracował a potem wprowadził do sprzedaży pierwsze lodówki. Wszystko działo się już w drugiej połowie dziewiętnastego wieku. Dzięki rozwojowi techniki, możemy cieszyć się  doskonale zmrożonymi owocami, rybami czy mięsem bez obaw o ich wpływ na nasze zdrowie. A wszystko to pośrednio umożliwiają komory chłodnicze.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

sylwia36

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Za 14 dni:
XXVIII edycja festiwalu Sounds of the Dolomites w górach Trentino we Włoszech
dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »