Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

Po czym poznać dobrego fotografa

Fotografowie są jak wszyscy inni ludzie – różni. Niektórzy bardziej kapryśni, inni pełni empatii i ciepła. Bywają obrażalscy, bo uparta modelka psuje artystyczną wizję, bywają natchnieni, bo właśnie słońce wyjrzało zza chmur i cały kadr rozjaśnił się na złoto.

Wśród cech, których można oczekiwać od dobrego fotografa można wymienić: oryginalność, profesjonalizm, dobre podejście.

Profesjonalnym okiem

Planując ważną uroczystość – rodzinne spotkanie, chrzciny, ślub i wesele – zazwyczaj chcemy zadbać o uwiecznienie tych niepowtarzalnych chwil. Spotkanie po latach z ukochaną babcią, nakładanie obrączek czy gesty i spojrzenia to momenty tak ulotne, że nie sposób zaaranżować je po raz kolejny. Zatem dobry fotograf powinien być spostrzegawczy, tak by potrafił uchwycić to, co warte zatrzymania. Jego profesjonalizm polega nie tylko na sprawnym operowaniu dobrym sprzętem, choć to oczywiście też jest istotne. Jednak nawet najlepszy aparat nie pomoże, jeśli nie ma się tego subtelnego zmysłu, który pozwala wychwycić drobne niuanse i stworzyć z nich portfolio, tak by każdy, kto tylko obejrzy zdjęcia, poczuł się choć w części świadkiem uwiecznionych wydarzeń.

Gatunki i odmiany

Wymagania klientów bywają tak zróżnicowane, że fotograf musi wykazać się sporym sprytem i elastycznym umysłem, by ogarnąć rozmaite rodzaje fotografowania. Niektórzy czują się lepiej w konkretnych dziedzinach i to w nich specjalizują się jako zawodowcy i pasjonaci zarazem. Czym innym przecież jest fotografowanie pędzących na torze wyścigowym koni, czym innym zdjęcia na rajdzie szutrowym – a trudno porównać dynamikę tych wydarzeń z fotografowaniem śpiących dzieci. Dość popularną sferą jest fotografia ślubna. Tutaj można wyróżnić jeszcze konkretne „gatunki” fotografowania – ceremonia ślubna w kościele lub urzędzie, wesele oraz sesja plenerowa to trzy osobne miejsca, inni ludzie, inny przebieg. Dobrym przykładem jest fotografia ślubna Światłem Malowane – to oryginalne studio tworzone przez zgodne małżeństwo. Oboje łączą swoją pasję w oryginalny sposób uwieczniając początek „nowej drogi życia” wielu par.

O fotografii ślubnej

Jeśli chodzi o fotografię ślubną, trzeba pamiętać o wspomnianym podziale uroczystości. Współpracując z profesjonalnym fotografem możemy spodziewać się pytań o jakość oświetlenia w kościele. Może nawet poprosić nas o wspólną wizytę w miejscu samej ceremonii, chcąc jak najlepiej przygotować się do ujęć. Zanim zdecydujesz się na wybór danej osoby, warto znaleźć jej stronę internetową i obejrzeć dostępne zdjęcia. Może się okazać, że nie będzie ci się podobać widoczna stylistyka preferowana przez fotografa. W czasie ślubu oboje państwo młodzi powinni czuć się swobodnie. Wypadałoby, żeby fotograf, choć przecież powinien być jak najbliżej, by uwiecznić wszystkie ważne momenty, dał obojgu poczucie bezpieczeństwa. Warto wypytać inne pary, które korzystały z usług tego samego fotografa, czy nie czuły się osaczone lub wręcz oślepione migającym nieustannie fleszem.

Oczywiście, w myśl zasady „klient nasz pan” sam zleceniodawca ma najwięcej do powiedzenia. Jeśli klient wskaże nietypowe miejsce czy porę na wykonywanie zdjęć, fotograf może sugerować zmianę, ale może też podjąć wyzwanie i spróbować złączyć wszystko – osoby, które fotografuje, ich wspólną historię, tło a nawet pogodę – w spójną całość.

ageprass