Firma » Finanse

Polacy coraz chętniej korzystają z chwilówek

Jak wynika z danych Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych (KPF) oraz Biura Informacji Kredytowej (BIK) firmy pożyczkowe mogą zaliczyć mijający rok do wyjątkowo udanych. Klienci coraz częściej korzystają z usług instytucji pozabankowych oraz darzą je rosnącym zaufaniem.

Jakie czynniki spowodowały, że Polacy zaczęli patrzeć bardziej przychylnym okiem na chwilówki?

Zmiana regulacji prawnych

Najważniejszą zmianą w sektorze pożyczkowym, jaka miała miejsce w 2016 roku, było wprowadzenie przepisów znowelizowanej ustawy o nadzorze nad rynkiem finansowym. Dzięki nowym regulacjom prawnym klienci mogą czuć się znacznie bezpieczniej oraz mieć pewność, że korzystają z usług legalnie działających instytucji. Nowe przepisy ustanawiają m.in. maksymalną wysokość tzw. kosztów pozaodsetkowych (tj. wszelkich dodatkowych opłat pobieranych za udzielenie pożyczki, niebędących odsetkami) oraz wprowadzają wzór pozwalający określić całkowitą wartość zobowiązania. Klienci nie muszą się więc obawiać, że opłata za udzielenie pożyczki jest zbyt wygórowana.

Bank czy firma pożyczkowa?

Według raportu KPF za I półrocze 2016 roku, liczba klientów korzystających z usług instytucji pozabankowych wzrosła o ponad 60% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Jak podają autorzy badania, chwilówki stają się coraz bardziej popularne ze względu na wzrost zaufania do firm pożyczkowych oraz lepsze dopasowanie oferty pożyczkodawców do potrzeb klientów. Jak podaje BIK, w segmencie kredytów poniżej 1 tys. złotych, udział firm pożyczkowych jest znacznie większy niż banków. Dla klientów zainteresowanych niewielką pożyczką chwilówka jest znacznie wygodniejszym rozwiązaniem niż tradycyjny kredyt bankowy.

Wybierz to, czego potrzebujesz

Przyglądając się wynikom omawianego badania, można uznać, że na rynku finansowym dochodzi do wyodrębnienia spójnego profilu klientów firm pożyczkowych oraz banków. Jeśli chcemy zaciągnąć zobowiązanie na dużą kwotę i spłacać je w ratach, pierwsze kroki kierujemy do banku. Wówczas jesteśmy przygotowani na bardziej skomplikowane procedury oraz konieczność wypełnienia licznych formalności. W przypadku, gdy musimy pilnie sfinansować nagły wydatek lub brakuje nam niewielkiej sumy, chętniej sięgamy po chwilówki. Proces udzielania pożyczki online jest bardzo prosty i trwa zaledwie kilkanaście minut. Co więcej, dzięki ofercie darmowych chwilówek, możemy otrzymać pożyczkę bez żadnych dodatkowych opłat i odsetek.

JoannaS