Firma » Biznes

Polski Gaz zmienia formę prawną na spółkę akcyjną

Polski Gaz, kluczowy ogólnopolski dystrybutor gazu płynnego (LPG) do wózków widłowych, zmienił formę prawną ze spółki z o.o. na spółkę akcyjną. Przekształcenie ma zwiększyć spektrum możliwości finansowania strategii rozwoju spółki.

Polski Gaz SA sukcesywnie zwiększa udział w rynku. Szczególnie istotne segmenty to outsourcing przeładunku gazu płynnego dla klientów instytucjonalnych, a także napełnianie i sprzedaż LPG w butlach dla odbiorców indywidualnych i hurtowych obsługujących między innymi wózki widłowe. W ciągu 2 lat Polski Gaz planuje dwukrotnie zwiększyć wolumen przeładowanego gazu,umocnić pozycję lidera rynku przeładunku gazu w Polsce oraz dwukrotnie zwiększyć wolumen sprzedaży gazu w butlach.

Z uwagi na wciąż rosnące ceny ropy, rynek LPG jest coraz bardziej perspektywiczny. W najbliższych kwartałach będziemy koncentrować się na zwiększeniu zakresu działalności. Mamy w planach duże inwestycje, które będziemy finansować zarówno własnymi, jak i zewnętrznymi środkami- powiedział Paweł Bielski, prezes Polskiego Gazu.

Polski Gaz działa od 1999 roku, w obszarze hurtowej i detalicznej sprzedaży gazu płynnego. Spółka posiada terminal przeładunkowy w Sosnowcu - największy terminal kolejowy w Europie Środkowo-Wschodniej, którego optymalne zdolności przeładunkowe wynoszą 1000 ton dziennie. Spółka konsekwentnie inwestuje w dalszy rozwój jednostki. Terminal w Sosnowcu ma status składu podatkowego oraz miejsca uznanego przez Urząd Celny, co pozwala na dokonywanie przeładunku gazu w tranzycie.

Spółka Polski Gaz koncentruje się na dwóch segmentach rynku czyli na przeładunku i butlach gazowych. W pierwszym przypadku spółka bazuje na możliwościach terminalu w Sosnowcu. Polski Gaz prowadzi usługi przeładunkowe na rzecz wiodących operatorów polskiego rynku LPG: Amerigas, Barter, Gaspol, Novatek, Orlen Gaz i Unimot Express. W zakresie butli gazowych spółka prowadzi ich sprzedaż dla klientów detalicznych. W ofercie ma także butle syfonowe do wózków widłowych.

Ponadto, firma obecna jest w segmencie gazu w zbiornikach. Ze względu na świadczone usługi przeładunkowe na rzecz koncernów petrochemicznych, Polski Gaz pośrednio jest obecny także w segmencie autogazu.

Wózek widłowy zasilany LPG jest ekologiczny i może pracować w pomieszczeniach zamkniętych np w magazynach.

kraskairena

• avatar
    Egon 2011-05-06 07:54:08

Ktoś Wam daje informacje które nie do końca są prawdziwe. "kluczowy" ogólnopolski dystrybutor jak piszecie o Polskim Gazie ma około 4 % rynku !!!
    proponuje zanim coś napiszecie to sprawdźcie dobrze - to świadczy o braku rzetelności Waszego portalu.