Firma » Biznes

Ponad 35 tys. zł Fundacja „Dbam o Zdrowie” przekazała podopiecznym Towarzystwa „J-elita” w ramach c

Ponad 35 tys. zł Fundacja „Dbam o Zdrowie” przekazała podopiecznym Towarzystwa „J-elita”  w ramach c
3 grudnia 2013 r. Fundacja „Dbam o Zdrowie” po raz czwarty zorganizowała Kolację Charytatywną. W tym roku zebrane podczas spotkania środki, rekordowe 35 300 zł, trafiły do podopiecznych Polskiego Towarzystwa Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita”.

Gościem honorowym spotkania była Karolina Jarzyńska, utytułowana polska lekkoatletka, mistrzyni Polski w półmaratonie, biegu na 5 i 10km.

Formuła Kolacji Charytatywnych od początku pozostaje niezmienna. Fundacja „Dbam o Zdrowie" każdorazowo dedykuje spotkanie jednej z organizacji, którą wspiera od lat. Dochód z Kolacji przekazywany jest, w postaci kart aptecznych, na zakup leków i potrzebnych artykułów medycznych dla podopiecznych danej organizacji.

Tegoroczna Kolacja Charytatywna dedykowana była Polskiemu Towarzystwu Wspierania Osób
z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita", organizacji będącej laureatem Konkursu Grantowego „RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ", którego celem jest wspieranie projektów z zakresu niwelowania barier w dostępie do farmakoterapii.

Spotkanie odbyło się w zabytkowych wnętrzach Domu Towarzystwa Kredytowego w Łodzi. Patronat naukowy nad wydarzeniem objął prof. Adam Dziki, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Kolorektalnej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wieczór uświetnił występ Anny Cymmerman, polskiej śpiewaczki operowej (sopran), współpracującej z wieloma polskimi scenami.

Wzorem lat ubiegłych myślą przewodnią spotkania było hasło „Jak spełniać marzenia". Opowiedziała
o tym Karolina Jarzyńska, utytułowana polska lekkoatletka, mistrzyni Polski w biegach na różnych dystansach (m.in. na 5 km, 10 km oraz w półmaratonie), reprezentantka Polski na Igrzyskach Olimpijskich w Londynie w 2012 r. i Mistrzostwach Świata w Moskwie w 2013 r., stypendystka Łódź Maratonu Dbam o Zdrowie, a także zwyciężczyni tegorocznego łódzkiego maratonu w kategorii kobiet z czasem bliskim rekordu Polski (do jego pobicia zabrakło zaledwie 26 sekund).

Tradycyjnie podczas Kolacji przeprowadzona została licytacja. Zlicytowane zostały dwie olimpijskie koszulki przekazane przez Karolinę Jarzyńską, a także dzieła artystów-plastyków. Swoje prace ofiarowali: Elżbieta Bocianowska, Tatiana Górska-Nowak, Ewa Wojtyniak-Dębińska, Jadwiga K. Szmidt, Katarzyna Pojedyńska, Andrzej Grenda, Jerzy Nowak, Marian Bocianowski, Iwan Kulik, Maciej Pauksztełło, Andrzej Janeczko, Jarosław Prysak, Dariusz Fiet. Do grona darczyńców dołączyli też fotograficy: Piotr Dębiński, Adrian Biczysko, Jacek Kusiński, Piotr Szczegłów. Licytację prac poprowadził Andrzej Janeczko, założyciel i lider zespołu Trzeci Oddech Kaczuchy.

Podczas tegorocznej Kolacji łącznie udało się zebrać 35 300 zł, które w formie symbolicznego czeku zostały przekazane na ręce przedstawicieli Towarzystwa „J-elita". Środki te posłużą na zakup sprzętu medycznego dla osób zmagających się z chorobami jelit.

Wraz z poprzednimi edycjami Kolacji Charytatywnych, organizowanych przez Fundację „Dbam o Zdrowie", podczas których zbierano środki finansowe na rzecz Domu Samotnej Matki w Łodzi, Fundacji Dom
w Łodzi (jedynego w Polsce domu dziecka dla ciężko chorych dzieci), a także Fundacji Udaru Mózgu, łącznie na rzecz potrzebujących trafiło już 102 000 zł.

iwonamichalowska