Firma » Finanse

Pozbądź się długów w nowym roku

Koniec roku to bardzo często okres podsumowań i planów na przyszłość. Jest to także doskonała okazja, aby przyjrzeć się bliżej swoim finansom. Jeśli dotychczas nie udało ci się spłacić wszystkich zaległych należności, sprawdź, co zrobić, aby w nowym roku cieszyć się życiem bez długów.

Przygotuj plan naprawczy

Styczeń jest miesiącem, w którym większość z nas wykazuje wyjątkowo silną motywację do działania. Wykorzystaj ten czas i zacznij wdrażać swój osobisty plan wyjścia z zadłużenia. W pierwszej kolejności spisz wszystkie zobowiązania, które musisz spłacić. Uwzględnij kredyty w bankach, chwilówki, pożyczki od znajomych i rodziny, karty kredytowe oraz limit na rachunku bankowym. Następnie ustal, które zobowiązania powinieneś spłacić najszybciej. Jeśli nie otrzymałeś jeszcze wezwania od firmy windykacyjnej, sam skontaktuj się z instytucją pożyczkową lub bankiem. Pamiętaj, że większość pożyczkodawców chce rozwiązać sprawę niespłaconych zobowiązań w sposób ugodowy, dlatego rozkłada dług na raty lub oferuje inną możliwość odroczenia terminu spłaty pożyczki.

Poszukaj oszczędności

Gdy już wiesz, jaką kwotę musisz zwrócić, poszukaj sposobu na zgromadzenie oszczędności. Zacznij od drobnych zmian w swoim życiu - przesiądź się z samochodu na rower, zamiast kupować obiady w pracy, przyrządzaj posiłki w domu. Staraj się wybierać te sklepy, w których ceny artykułów żywnościowych są najniższe. Odłożone pieniądze przeznaczaj na spłatę długów. Poszukaj również dodatkowego zajęcia zarobkowego. Możesz udzielać korepetycji, pomóc starszej sąsiadce w robieniu zakupów lub podjąć się opieki nad dzieckiem. Mając wyższe dochody, będzie ci łatwiej uregulować zaległe zobowiązania.

Kolejna pożyczka?

Wiele osób, które znalazło się w trudnej sytuacji materialnej, rozważa wzięcie kolejnej pożyczki. Jeśli podejmiesz taką decyzję, pamiętaj, aby przygotować się na spłatę nowego zobowiązania. Firmy pozabankowe mają w swojej ofercie darmowe chwilówki, za które nie poniesiesz kosztów odsetek oraz prowizji. Warunkiem skorzystania z promocji jest jednak spłata chwilówki w terminie.

Więcej informacji o pożyczce znajdziesz na stronie prawopozyczkowe.pl

JoannaS