Firma » Finanse

Pożyczka na urlop - sposób na udane wakacje

Wakacje zbliżają się wielkimi krokami, dlatego coraz więcej z nas zastanawia się, gdzie spędzić urlop.

Chociaż biura podróży prześcigają się w atrakcyjnych promocjach i ofertach last minute, nie każdy może sobie pozwolić na dodatkowy wydatek w domowym budżecie. Z pomocą przychodzą wówczas firmy pożyczkowe, oferujące chwilówki przez internet. Czy warto z nich skorzystać? Jak wziąć pożyczkę na urlop szybko i bezpiecznie?

Urlop nie musi być drogi

Jak wynika z raportu przygotowanego na zlecenie Mondial Assistance, w ubiegłym roku na wakacje wybrało się 15,9 mln Polaków, z czego niemal 70% zdecydowało się spędzić urlop w kraju. Osoby wyjeżdżające za granicę najchętniej udawały się do Grecji, Chorwacji, Włoch, Hiszpanii oraz Turcji. Na wakacje w Polsce przeznaczaliśmy średnio 1320 zł, czyli dwukrotnie mniej niż na zagraniczne wojaże. Wydatki na urlop możemy znacznie ograniczyć, planując je z dużym wyprzedzeniem. Zostawiając wszystkie przygotowania na ostatnią chwilę ryzykujemy, że w najtańszych pensjonatach nie będzie już miejsc, a bilety w przystępnych cenach zostaną wykupione.

Wakacje na kredyt

Bez względu na to, gdzie spędzamy wakacje, ich sfinansowanie wiąże się z reguły z dużym nadszarpnięciem domowego budżetu. Oczywiście najlepiej byłoby sumiennie oszczędzać przez cały rok, aby w lipcu nie martwić się o pieniądze na wypoczynek, jednak w praktyce nie zawsze jest to możliwe. W takich sytuacjach rozwiązaniem pozostaje pożyczka na urlop. Formalności zajmą nam jedynie kilka minut, a wniosek wypełnimy całkowicie przez internet.

Dodatkowo w ofercie firm pożyczkowych znajdziemy chwilówki “za zero złotych” co oznacza, że jeśli spłacimy zobowiązanie w terminie, oddamy taką samą kwotę jaką pożyczyliśmy, bez żadnych dodatkowych odsetek i prowizji.

Pożyczaj bezpiecznie
Pożyczka na urlop pozwoli nam spędzić wymarzone wakacje, jednak warto pamiętać o kilku zasadach, aby po powrocie nie martwić się pustkami w portfelu. Przede wszystkim nie pożyczajmy większej kwoty niż faktycznie potrzebujemy. Oszacujmy dokładnie wydatki związane z wyjazdem, poszukajmy oszczędności. Tańszy nocleg, wyżywienie we własnym zakresie i już w naszej kieszeni zostaje dodatkowe kilkaset złotych. Następnie przygotujmy plan spłaty zobowiązania. Jeśli oddamy dług w terminie nie będziemy musieli płacić odsetek, a przy kolejnej pożyczce otrzymamy znacznie korzystniejsze warunki.

JoannaS

• avatar
    ~dana 2016-06-19 22:25:13

jak się nie udało uzbierać kasy przez cały rok, to pożyczka jest sensownym wyjściem. czasem trzeba odpocząć. my w tym roku jedziemy nad nasze morze, ale ceny poszły w górę i trochę nam kasy zabrakło. dlatego wzięliśmy szybką pożyczkę online z ferratum banku i po sprawie. mało formalności, spłacimy bez problemu a jednak co bank to bank, bo bezpiecznie.