Firma » Finanse

Pożyczki pozabankowe w cenie

Pożyczki pozabankowe, to nie jest idealne rozwiązanie. Faktem jednak jest, że cała zła sława, jaka się za pożyczkami pozabankowymi przez internet ciągnie, też jest w dużej mierze niezasłużona. Przedstawiam tutaj najważniejsze zalety pożyczek pozabankowych w sposób bezstronny.

Pożyczka pozabankowa bez BIK

Zgodnie z zasadami nałożonymi przez KNF, każdy bank, ma obowiązek sprawdzić historię kredytową potencjalnego pożyczkobiorcy w Biurze Informacji Kredytowej. Ten obowiązek został narzucony odgórnie i banki nie mogą z niego zrezygnować. Udzielają więc kredytów gotówkowych nawet na nieduże kwoty na różnej podstawie, stosując różnego rodzaju zabezpieczenia. Ważne jest, że w każdym banku, najpierw zostaje sprawdzona historia kredytowa w BIK klienta. Gdy okaże się, że jest ona zła, nawet na niewielki kredyt gotówkowy, nie ma co liczyć. Natomiast firmy pożyczkowe - parabanki, nie są zobowiązane do sprawdzania historii kredytowej w BIK. Jeśli więc bank ci odmówił, ale dalej szukasz pożyczki lub zależy ci na tym, aby pożyczkodawca nie weryfikował Twojej wiarygodności kredytowej, to pożyczki pozabankowe są jedynym rozwiązaniem.

Błyskawicznie

Banki w swoich reklamach chwalą się, że decyzję kredytową można otrzymać nawet w pięć minut. Oczywiście, że jest to możliwe, ale dotyczy to głównie własnych i stałych klientów i do tego pod pewnymi, restrykcyjnymi warunkami. Jednak procedura weryfikacji w BIK, zawsze musi być wykonana. Natomiast w przypadku pożyczek pozabankowych, w zasadzie weryfikacja klienta ogranicza się do potwierdzenia swojej tożsamości, poprzez wpłatę na konto pożyczkodawcy 0,01 zł lub 1 zł, co trwa najwyżej kilka minut. Brak konieczności przedstawiania zaświadczeń oraz uproszczone formalności przekładają się na ograniczenie czasu oczekiwania na wypłatę przyznanych środków.

Pewnie

Zarówno umowy kredytowe bankowe jak i umowy pożyczkowe wystawiane przez firmy pożyczkowe, przeważnie są trochę skomplikowane (zresztą, które umowy nie są zawiłe?), ale jeśli chodzi o wszystkie opłaty, to są one wyraźnie przedstawione, napisane punkt po punkcie w umowie. W każdej chwili pożyczkobiorca może się upewnić, wyjaśnić niezrozumiałe dla siebie zapisy w umowie. Wystarczy zadzwonić.

Gotówka z pożyczki pozabankowej przez internet szybko wpływa na konto bankowe pożyczkobiorcy, a bardzo duża konkurencja na rynku sprawia, że i pożyczki pozabankowe pokazują się w promocji. Przeważnie firmy pożyczkowe w czasie promocji obniżają koszty, więc można pożyczyć pieniądze w niezłej cenie i na dogodnych warunkach. Faktem jest, że na forach internetowych przeczytać można o nieuczciwych parabankach,ale gdy przyjrzymy się dokładniej takim wpisom, to wydaje się, że jeden albo dwa przypadki zasługują na uwagę, a reszta to po prostu efekt lekceważenia zawartych umów kredytowych przez pożyczkobiorców. Pożyczki pozabankowe, tak samo jak kredyty bankowe, należy spłacać w określonym w umowie terminie.

Za ile?

Czy pożyczki pozabankowe są tanie? Oczywiście, że nie należą one do tanich produktów, oprócz oferty darmowych pożyczek promocyjnych.

Gdy pytamy w parabankach o wysokie koszty pożyczek pozabankowych, otrzymujemy odpowiedź, że praktycznie nie są one zabezpieczone. Pożyczki udzielane przez firmy pożyczkowe, przeważnie są bez zabezpieczeń, więc ryzyko starty (brak spłaty pożyczki), jest znacznie wyższe niż w bankach. Wysokie RRSO - to zysk z ryzyka, jakie ponosi pożyczkodawca, udzielając niezabezpieczonych pożyczek. Zwróćmy jeszcze uwagę, że monity o zaległej racie pożyczki są tak samo wysokie w bankach.

Gdzie najlepiej?

Najważniejsze, by zaciągane pożyczki pozabankowe przez internet były legalne. Jest to ważne, ponieważ, jeśli pożyczkodawca nie wywiąże się z zawartej umowy, to w takiej sytuacji oczywiście pożyczkobiorca może dochodzić swoich spraw na drodze sądowej. Ważne jest również, by można było porównać kilkanaście podobnych ofert, pod względem wysokości RRSO, oprocentowania, wysokości kwoty pożyczki jaką można otrzymać po raz pierwszy oraz okresu kredytowania. Ze względu na różnorodność ofert, pożyczki pozabankowe przez internet zawsze zaciągaj z głową.

Kredyty gotówkowe bez zaświadczeń o zarobkach