Technologie » Komputery

PQI H551: dysk dla mobilnych użytkowników

PQI zaprezentował nowy dysk zewnętrzny - model H551. 2,5-calowy napęd stworzony został z myślą o użytkownikach, którzy potrzebują małego i wygodnego urządzenia do codziennego przenoszenia danych.

PQI H551 wyposażono w interfejs USB 2.0 i zaprojektowany został specjalnie z myślą o mobilnych użytkownikach. Odznacza się niewielkimi wymiarami (19.0 x 80.0 x 13.2 mm) i niską wagą. Nośnik ma ergonomiczny kształt i idealnie mieści się w dłoni. Jego przenoszenie nigdy nie jest kłopotem - niezależnie od tego, czy trzymamy go w torbie czy w kieszeni.

Dla użytkowników będących ciągle w ruchu liczy się nie tylko wygoda, ale także czas. Dlatego PQI H551 wyposażony został w funkcje i aplikacje wspierające sprawny transfer danych. Zastosowany w nim system TurboHDD USB zapewnia szybszą aż do 53 proc. przesyłkę plików. Aby praca z napędem była jak najbardziej sprawna, dołączona została do niego także aplikacja ułatwiająca zarządzanie danymi - Ur-Smart. Ciekawym rozwiązanie jest możliwość szybkiego otworzenia obudowy i dostania się do samego dysku. Umożliwia to ewentualną wymianę HDD.

Dodatkowym atutem dysku jest charakterystyczna, elegancka stylizacja PQI. Obudowy dostępne w stalowym i niebieskim kolorze poddane zostały piaskowaniu. Dzięki temu odznaczają się niejednolitą, oryginalną fakturą.

H551 wyróżnia też bardzo dobra relacja wydajności do ceny. Dysk o pojemności 320 GB kosztuje 249 zł brutto, model 500 GB - 329 zł, a 640 GB - 399 zł. Nośnik objęty jest trzyletnią gwarancją producenta i dostępny jest u autoryzowanych partnerów handlowych Konsorcjum FEN - dystrybutora PQI w Polsce. Więcej informacji można znaleźć na stronach: www.pqi.pl i www.fen.pl.

Więcej informacji o firmach
PQI - Power Quotient International (www.pqi.pl) jest jednym z największych na świecie producentów przenośnych modułów pamięci. Na rynku istnieje od 1997 r., a główna siedziba firmy zlokalizowana jest na Tajwanie. W ofercie PQI jest kilka kategorii produktów służących do przenoszenia danych, które cechuje trwałość - potwierdzona dożywotnią gwarancją - oraz wysokie parametry techniczne. Wizytówką marki jest także wyszukane i atrakcyjne wzornictwo oferowanych urządzeń, np. pamięci flash w kształcie karty płatniczej. W Polsce PQI jest reprezentowany przez Konsorcjum FEN.

Konsorcjum FEN Sp. z o.o. działa na rynku od 1998 roku, jako dystrybutor z wartością dodaną (VAD). Spółka reprezentuje w Polsce wielu wiodących na świecie producentów urządzeń sieciowych oraz peryferiów komputerowych. FEN jest m.in. największym w rejonie Europy Środkowo-Wschodniej i Rosji dystrybutorem urządzeń sieciowych Linksys, a także reprezentuje takie światowe marki jak: Meru Networks, QNAP, PQI, Transcend, ACTi, Cisco SB, Welland, CyberPower, March Networks, Allied Telesis. FEN zapewnia dla dystrybuowanych marek wsparcie techniczne z gwarancją „next business day", oraz prowadzi dla swoich partnerów handlowych szkolenia techniczne i certyfikacyjne. Więcej informacji na temat Konsorcjum FEN można znaleźć pod adresem: www.fen.pl.

PRS