Dom » Wnętrza

Prawidłowa wentylacja w domu – porada eksperta z firmy DOSPEL

Jak zagwarantować lepsze samopoczucie wszystkich domowników ? Jakie są skutki złej wentylacji? Co wybrać: wentylację mechaniczną czy grawitacyjną? O znaczeniu prawidłowej wentylacji domu i mieszkania mówi Roman Jeziorski, ekspert niekwestionowanego lidera wentylacji - firmy DOSPEL.
W budynkach mieszkalnych jesteśmy stale narażeni na kurz, pyłki roślin, zanieczyszczenia chemiczne, zarodniki grzybów i pleśni, w konsekwencji, czego użytkownicy źle wentylowanych budynków mogą narzekać na bóle głowy, pieczenie oczu, kłopoty z koncentracją i ogólne zmęczenie. Dodatkowo w niewentylowanych pomieszczeniach zwiększa się wilgotność powietrza. Prowadzi to do skraplania się pary wodnej i jej osadzania w najzimniejszych miejscach. Takie warunki sprzyjają rozwojowi grzybów i pleśni, które mogą prowadzić do korozji biologicznej elementów konstrukcji budynków. Zwiększeniu ulega także rozwój różnego typu mikroorganizmów który często są bezpośrednią przyczyną chorób układu oddechowego oraz stwarzają poważne zagrożenie dla osób uczulonych na roztocza kurzu domowego. Przed takimi konsekwencjami chroni właśnie prawidłowo dobrana wentylacja. „Podstawowym zadaniem systemu wentylacyjnego jest doprowadzanie świeżego powietrza do pomieszczeń i usunięcie z nich zanieczyszczonego powietrza. Wymiana ta powinna jednak odbywać się z określona częstotliwością. Ponieważ istnieją dwa typy wentylacji - naturalna zwana grawitacyjną oraz mechaniczna- warto poznać konsekwencje wyboru każdej z nich. Wentylacja grawitacyjna, choć jest najczęściej spotykanym rozwiązaniem, nie nadążając z wymianą świeżego powietrza, nie zapewnia dostarczenia jego odpowiedniej ilości. Zmienne warunki atmosferyczne tylko potęgują ten problem, a to skutkuje nie tylko pogorszeniem dobrego samopoczucia domowników, ale i naruszeniem stanu technicznego budynku. Stopniowo na ścianach zaczną pojawić się grzyby i pleśnie. Degradacji może ulec także materiał użyty do wykończenia domu. Winę za te uszkodzenia ponosi ulatniająca się para wodna, wydzielająca się w trakcie takich codziennych czynności jak gotowanie czy pranie. Nieprawidłowa wentylacja utrudnia wymianę pary wodnej na powietrze „suche". Nie znajdując ujścia, krąży po domu osadzając się dosłownie wszędzie. Można temu zapobiec dzięki zastosowaniu wentylacji mechanicznej. Wykorzystują ją m.in. centrale wentylacyjne marki DOSPEL, chętnie stosowane zwłaszcza w budownictwie energooszczędnym. Do głównych zalet tych innowacyjnych urządzeń należą: niski poziom hałasu, kształt umożliwiający podwieszenie urządzenia w miejscu niewidocznym dla oka oraz niskie koszty eksploatacji. Należy pamiętać, że bardzo często powietrze wewnątrz budynku ma wyższą temperaturę od powietrza na zewnątrz. Niewykorzystanie go byłoby nie tylko nieekonomiczne, ale i obciążałoby przyrodę. Firma Dospel postanowiła znaleźć optymalne rozwiązanie tego problemu tworząc innowacyjne centrale wentylacyjne z rekuperacją. Montowane w nich dwa hybrydowe wymienniki ciepła, charakteryzujące się wysokimi parametrami jego odzysku obniżają pobór energii elektrycznej koniecznej do ogrzania powietrza wtłaczanego. Wykorzystanie tak wysokiej klasy filtrów gwarantuje świeże, oczyszczone z wszelkich bakterii i drobnoustrojów, powietrze. Warto wspomnieć, że do centrali wentylacyjnej DOSPEL można podłączyć GWC MAX - Gruntowy Wymiennik Ciepła Otrzymujemy wówczas zestaw, który nie tylko zaopatrzy nas w świeże i czyste powietrze, ale również w zależności od potrzeb schłodzi je lub podgrzeje. Pozwala to jeszcze bardziej obniżyć koszty eksploatacji całego systemu wentylacji" - wskazuje Roman Jeziorski z firmy DOSPEL.

Współczesny człowiek aż 90% czasu spędza w zamkniętych pomieszczeniach, z tego aż 65% we własnym domu. Budując lub remontując dotychczasowe lokum warto, zatem zadbać zarówno o komfort domowników, jak i funkcjonalność instalacji, które czynią nasz dom bezpiecznym dla zdrowia. Zgodnie z radami eksperta z firmy DOSPEL - sprawna wentylacja jest z pewnością jedną z nich.

www.dospel.com

DOSPEL Sp. z o.o.
ul. Główna 188
42-280 Częstochowa
NIP: 573 24 77 394

Firma DOSPEL z powodzeniem funkcjonuje na rynku od 1974 roku. Pierwszy zakład usługowy specjalizujący się w naprawach silników został otwarty w Konopiskach / k Częstochowy. Rosnące zaufanie do produktów i usług firmy stało się podstawą do poszerzenia działalności o produkcję wanien galwanizacyjnych, prostowników, zgrzewarek oraz żyrandoli mosiężnych. Krokiem milowym w rozwoju firmy było wejście na rynek produktów AGD. W 1980r. przedsiębiorstwo, jako jedno z pierwszych w Polsce, rozpoczęło produkcję lokówek elektrycznych. Dynamiczne wkroczenie w ten segment rynku pozwoliło na dalsze inwestycje i sukcesywne poszerzenia wachlarza produktów. Sześć lat później w 1985 r. DOSPEL rozpoczął produkcje wentylatorów, która w latach 90-tych stała się główną osią przemysłu firmy . Z chwilą zakupienia i otwarcia nowego zakładu produkcyjnego w Częstochowie powstały 2 linie produkcyjne, DOSPEL Comfort i DOSPEL Professional, które do dziś zapewniają szeroki asortyment wentylatorów domowych, przemysłowych, zakończeń wentylacyjnych, systemów wentylacji z odzyskiem ciepła oraz central wentylacyjno-klimatyzacyjnych odznaczonych międzynarodowym certyfikatem poświadczającym jakość i bezpieczeństwo.

GutPR