Społeczeństwo » Społeczeństwo

Programu „Ratujemy i Uczymy Ratować”

Przed nami kolejny tydzień szkoleń Programu „Ratujemy i Uczymy Ratować” w roku szkolnym 2008/2009. Do dnia dzisiejszego w ramach Programu przeszkolonych zostało 11495 nauczycieli z 6084 szkół podstawowych. Oznacza to, że Programem objętych jest już ponad 800 000 polskich dzieci!

W styczniu 2008 Program „Ratujemy i Uczymy Ratować" został objęty patronatem Pani Minister Edukacji Narodowej Katarzyny Hall.

Tym razem instruktorzy Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy odwiedzą województwa: małopolskie i pomorskie. Od wtorku do piątku włącznie odbędzie się 6 szkoleń, a w każdym z nich udział weźmie około 30 nauczycieli z 15 szkół.O programie

Od sześciu lat Fundacja WOŚP prowadzi szkolenia w zakresie udzielania pierwszej pomocy, które są skierowane głównie do młodych osób. Do dnia dzisiejszego szkolenia takie ukończyło ponad 6 tys. osób. Wykorzystując te doświadczenia postanowiliśmy zająć się nauką pierwszej pomocy w szkołach podstawowych. Nasze kursy skierowane są do osób uczących najmłodszych, czyli nauczycieli dzieci w klasach nauczania początkowego 1 - 3. Program ten realizujemy dzięki grupie prawie 150 wolontariuszy Pokojowego Patrolu, którzy ukończyli zorganizowane przez Fundację specjalne kursy instruktorskie, prowadzone przez specjalistów z amerykańskiego stowarzyszenia AHA (American Heart Association).

Pracującymi przy programie wolontariuszami kieruje grupa instruktorów współpracujących z Fundacją, którzy koordynują całoroczne szkolenia. Udzielania pierwszej pomocy na tych szkoleniach uczą się nauczyciele, którzy swoją wiedzę następnie przekazują uczniom.
Programem objęty jest teren całej Polski. Każdego tygodnia odbywa się 6 szkoleń. Pragniemy, aby każdy kurs ukończyli przedstawiciele minimum 15 szkół. Fundacja, oprócz nauki, zapewnia także wszystkie materiały dydaktyczne do prowadzenia szkoleń wśród uczniów. Każda ze szkół biorących udział w programie otrzymuje profesjonalne fantomy - manekiny do ćwiczeń. Dzieci będą uczą się najprostszych zasad udzielania pierwszej pomocy: od prawidłowego wezwania pomocy przez telefon, po najprostsze czynności przy osobie poszkodowanej. Zajęcia te wzorowane są na prowadzonych w szkołach norweskich lekcjach. Forma zabawy oraz odpowiednie pomoce pozwalają skutecznie przekazywać i przyswajać wiedzę na ten temat.
Dziękujemy firmom za wsparcie naszego bardzo ambitnego pomysłu. Ogromną pomocą w realizacji tego programu są m.in. dwa kolorowe samochody, przekazane nam przez BANK PEKAO SA oraz WESTERN UNION. Na potrzeby Programu Fundacja kupiła także w Norwegii kilka tysięcy specjalnie przygotowanych fantomów do ćwiczeń.
Planujemy, aby w ciągu dwóch lat z podstawami udzielania pierwszej pomocy zapoznało się ponad 1,5 mln dzieci.

Więcej informacji uzyskacie Państwo na stronach internetowych naszej Fundacji (www.wosp.org.pl, http://www.wosp.org.pl/uczymyratowac/index.php/12/2 ), lub pod numerem telefonu 0 695 870 020.

Oto harmonogram szkoleń najbliższego tygodnia:

4.11.2008 r.
Szkoła Podstawowa w Łebuni