Firma » Biznes

Przeciw zniesławieniu

Fundacja „Reduta Dobrego Imienia” zaapelowała do władz Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej o podjęcie działań w związku z rosnącą popularnością filmu „Ida” na świecie. Przedstawiciele fundacji zwracają uwagę, że film fałszuje obraz i rolę Polski w czasie II wojny światowej.

W Centrum Prasowym PAP, 5 marca br., odbyła się konferencja prasowa, którą zorganizowała Fundacja „Reduta Dobrego Imienia – Polskiej Ligi Przeciw Zniesławieniom”. Tematem konferencji był przekaz filmu „Ida”. W konferencji uczestniczyli; Maciej Świrski, prezes Reduty Dobrego Imienia; Piotr Zaremba, publicysta, historyk oraz Janina Hera, autorka słownika „Polacy ratujący Żydów”.

Prelegenci zastanawiali się, czy Oscar zdobyty przez film „Ida”, jest szansą czy zagrożeniem, zarówno dla rodzimej kinematografii jak i dla wizerunku Polski. Zwrócono uwagę na niedopowiedzenia, które, szczególnie wśród widzów zagranicznych, mogą wywołać fałszywe skojarzenia, że to Polacy w dużej mierze są odpowiedzialni za Holokaust i prześladowania żydów w czasie wojny.

Fundacja zwróciła też uwagę, że Oskar i szereg pochlebnych recenzji na temat filmu powodują, że film będzie oglądany na cały świecie, często przez ludzi, którzy o Polsce dowiedzą się po raz pierwszy dopiero podczas projekcji.

- Problem polega na tym, że nie ma w nim słowa o Niemcach, jako sprawcach Holokaustu – mówi Maciej Śliwierski, prezes fundacji. – Film przedstawia historię dziewczyny, której rodzice zostali zamordowani przez polskiego chłopa, co niewykształcony historycznie widz na świecie przyjmie, jako rzeczywistość.

Fundacja zaproponowała, aby Instytut opatrzył film informacjami m.in., że Polska znajdowała się pod niemiecką okupacją, że Niemcy prowadzili politykę eksterminacji żydów, a ukrywanie żydów było w Polsce karane śmiercią całej rodziny. To właśnie Polakom izraelski Instytut Yad Vashem przyznał najwięcej na świecie tytułów Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata.

Petycje w tej sprawie podpisało w internecie już ponad 60 tys. osób.

Fundacja „Reduta Dobrego Imienia – Polskiej Ligi Przeciw Zniesławieniom” powstała w 2012 roku. Od tego czasu inicjuje wiele akcji mających na celu prostowanie nieprawdziwych informacji w mediach i kinematografii na temat historii Polski.

iwonamichalowska