Dom » Wnętrza

Przed nami ostatni weekend na ŁÓDŹ DESIGN FESTIVAL!

Jeszcze do końca nie opadły emocje po pierwszym festiwalowym weekendzie na ŁÓDŹ DESIGN FESTIVAL, a już teraz zapraszamy Was na kolejną dawkę estetycznych wrażeń.

Przed nami  ostatnie dni 16. edycji wyjątkowego święta designu i wzornictwa. Co jeszcze przygotowali organizatorzy dla zwiedzających? Na jakie wystawy i panele dyskusyjne koniecznie należy udać się do 22 maja? Przedstawiamy drugą odsłonę Subiektywnego Przewodnika Festiwalowego.

W sobotnim programie (21 maja) nie zabraknie interesujących spotkań z ekspertami. Zapraszamy na dwa zaplanowane w tym dniu:

O godz. 11:00 odbędą się prezentacje  towarzyszące wystawie DOBRA/NOC, które wygłoszą  wyjątkowe gościnie: Karolina Domarańczyk oraz Marta Wysocka. Podczas wydarzenia  rozwinięte zostaną wątki poruszane na ekspozycji, min. problem zaburzeń snu i jego jakości u osób dorosłych, dlaczego sen jest istotny z perspektywy fizjologicznej, ale także... o śnie w szpitalu i to jak zaburzenia rytmu dobowego przekładają się na proces zdrowienia. Link do transmisji na żywo: [KLIKNIJ]

Chwilę później, bo o godz. 15:00 zapraszamy na kolejną debatę: PROJEKTOWANIE PRZYSZŁOŚCI, którą poprowadzi: Maciej Kawecki z Wyższej Szkoły Bankowej. Partnerować mu będzie szerokie grono gości: Rafał Kołodziej (Greenhat), Paula Fogt (Greenhat), Karolina Michałkowska (Greenhat), Monika Borycka (Trendradar), Maciej Jonek (psycholog, Dolnośląska Szkoła Wyższa), Krzysztof Kornas (analityk trendów, publicysta), prof. Ilona Walkowska (menedżer kierunku design w biznesie, Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi).

Prelegenci porozmawiają o praktycznych metodach pracy z perspektywy przyszłości, które można wplatać w pracę z biznesem, procesy projektowe i edukację, czyli o Futures Thinking. W indywidualnych wystąpieniach i w dyskusji po nich opowiedzą o tym, jak i dlaczego w swojej codziennej pracy wykorzystują myślenie z perspektywy przyszłości. Tym samym pozwalając spojrzeć jak myślenie długoterminowe, spekulatywne i systemowe może wybijać nas z utartych schematów i przyczyniać się do poszukiwania nowych dróg i rozwiązań. A tego właśnie potrzebujemy dzisiaj, aby odpowiedzieć na stojące przed nami wyzwania. Link do transmisji na żywo: [KLIKNIJ]

Równie atrakcyjnie zapowiada się ostatni dzień festiwalowy. Już 22 maja o godz. 11:00 w przestrzeni Art_Inkubator w Fabryce Sztuki odbędzie się najciekawsza rozmowa o architekturze i mieście - ARCHIBLOK. Tradycyjnie: najpierw wysłuchamy indywidualnych wystąpień zaproszonych gości, zaś później rozpocznie się gorąca dyskusja z prowadzącym - Filipem Springerem. Swój udział potwierdzili: Małgorzata Kuciewicz (Centrala), Przemo Łukasik (Medusa Group), Joanna Jo JurgaDorota Leśniak-Rychlak (redaktorka naczelna kwartalnika „Autoportret. Pismo o dobrej przestrzeni"). Tegorocznym tematem będzie odbudowa, która przebiega po ostatnich kryzysach. Obecnie, architekci i architektki stoją przed egzystencjalnym pytaniem i globalnym wyzwaniem. Coraz częściej muszą sobie zadawać pytanie o celowość niektórych projektów. Z drugiej strony są niezwykle potrzebni do zaprojektowania nam świata pogrążającego się w nieustannym kryzysie. Bez nich sobie nie poradzimy - bo tylko projektantki i projektanci są w stanie zaprojektować kontrolowaną zmianę w przestrzeni i znaleźć w niej niszę dla chwilowej regeneracji. Link do transmisji na żywo: [KLIKNIJ]

Przypominamy również, że istotnym uzupełnieniem tegorocznego Łódź Design Festival jest cały blok wystaw towarzyszących festiwalowi. Na liście TOP 3 ekspozycji, które koniecznie należy odwiedzić są:

Wystawa finalistów międzynarodowego konkursu dla młodych projektantów make me!

Miejsce: Art_Inkubator w Fabryce Sztuki, ul. Tymienieckiego 3

„Z uwagi na niezwykle wyrównany poziom wszystkich zgłoszeń, obrady jury były w tym roku wyjątkowo burzliwe. Wszystkie projekty cechowała ogromna świadomość co do wyzwań, z jakimi mierzymy się na początku trzeciej dekady XXI w., a także szczególna wrażliwość społeczna." - tak o tegorocznej edycji konkursu make me! mówi Michał Piernikowski, członek jury oraz dyrektor Łódź Design Festival. 25 finałowych projektów wyróżnionych przez tegoroczne jury konkursu, które zostały wpisane w cztery kategorie: świadomość, odpowiedzialność, rozumienie, lepiej, a także zwycięskie projekty: Urban Coolspot Project, Wymazówki CRN_01 „Koliber" oraz Urban Clay, można oglądać w przestrzeni Art_Inkubator w Fabryce Sztuki (ul. Tymienieckiego 3) w czasie trwania 16. edycji Łódź Design Festival, czyli do 22 maja.

RM. Roman Modzelewski. Sen o Łodzi.

Miejsce: Muzeum Miasta Łodzi, ul. Ogrodowa 15

Jest to wystawa szczególna, poświęcona jednemu z najważniejszych twórców drugiej połowy XX wieku, Romanowi Modzelewskiemu. Na ekspozycji można poznać sylwetkę artysty i zobaczyć blisko 100 unikatowych obiektów: rzeźb, obrazów, reliefów, dokumentów, fotografii, przykładów sztuki użytkowej, kompozycji w przestrzeni publicznej miasta i regionu. W znaczący sposób uzupełniają ją projekty łodzi oraz mebli, w tym oryginalne fotele RM56, RM57 i kultowy RM58. Całość ekspozycji zestawiono z tekstami wystawowymi, reprintami dokumentów, fragmentami tekstów napisanych przez współpracowników Modzelewskiego, artystów i historyków sztuki oraz grafiką wystawową z fotografiami z epoki, a także architekturą scenografii wystawowej, wykonaną na potrzeby wystawy. Niewątpliwie wyjątkowym jej dopełnieniem jest nadzwyczajna rozmowa z żoną profesora, panią Werą Modzelewską, opublikowana w ramach podcastu ŁDF: RÓŻNE RZECZY

Słownik Ukrainizmów. Interpretują polscy i ukraińscy ilustratorzy

Miejsce: Galeria Re:Medium, ul. Piotrkowska 113

To artystyczno-edukacyjne przedsięwzięcie, będące efektem współpracy Miejskiej Galerii Sztuki w Łodzi i Łódź Design Festival. Osią, wokół której powstało są ukrainizmy, czyli słowa funkcjonujące w języku polskim, a wywodzące się z języka ukraińskiego. „Pisany" za pomocą obrazów tegoroczny „Słownik" daje wyraz przenikaniu się dwóch języków, a tym samym dwóch kultur: polskiej i ukraińskiej. Do wykonania ilustracji zaproszeni zostali autorzy polscy i ukraińscy.

Ciekawym i oryginalnym elementem wystawy są dekoracje wykonane przez Bovską, zawierające abstrakcyjne, florystyczne motywy w barwach flagi ukraińskiej, symbolizujące niebo, pokój i wolność (niebieski) oraz zboże, urodzaj i obfitość (żółty), jako że Ukraina zwana jest powszechnie spichlerzem Europy.

***

Tegoroczna odsłona Łódź Design Festival 2022 pod hasłem RE:GENERACJA to zaproszenie do wspólnego poszukania odpowiedzi na wyzwania przyszłości.

Obserwatorzy kolejnych edycji Łódź Design Festival zauważają, że staramy się zagłębiać w tematy, które nie przebiły się jeszcze do szerszej świadomości. W trakcie poprzednich festiwali zachęcaliśmy na przykład do naprawiania rzeczy, szukaliśmy sposobów na zmniejszenie zaśmiecenia środowiska tworzywami sztucznymi, analizowaliśmy mocne strony rzemiosła. Naszą ambicją jest, żeby festiwalowe hasła wzmacniały pozytywne trendy, które są szansą na to, że na nowo określimy kształt codzienności. Co roku staramy się, aby hasła nawiązywały do najważniejszych w danym czasie zjawisk. Tegoroczne przyszło dosyć naturalnie. "RE:GENERACJA" to z jednej strony wezwanie, abyśmy spróbowali się zregenerować fizycznie, psychicznie. Niezmiennie istotne są tematy związane z katastrofą klimatyczną. Spróbujemy zastanowić się, w jaki sposób możemy zregenerować naszą planetę, ale i nasze zachowania, sposoby, w jakie wytwarzamy przedmioty, kształtujemy nasze otoczeni, żyjemy. - mówi Michał Piernikowski, dyrektor Łódź Design Festival, zapraszając jednocześnie do własnego zdefiniowania, czym jest owa regeneracja.

Organizacja Łódź Design Festival jest możliwa dzięki wsparciu Łódzkiego Centrum Wydarzeń oraz Miasta Łódź. ŁDF dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Mecenasem festiwalu po raz 16. została marka Ceramika Paradyż. W gronie sponsorów znalazły się firmy INTERPRINT Polska oraz LPP. Zaś partnerami festiwalu są: Mazda, Cosentino, Manufaktura, Porta, Rado,  Art_Inkubator w Fabryce Sztuki.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęły: Architecture Snob, Architektura&Biznes, Architektura-murator, Architekt Wnętrz, BIZNES meble.pl, Bryla.pl, Czas na Wnętrze, DesignDoc, Dezeen, Design Alive, designteka.pl, Dobre Wnętrze, Domosfera.pl, Elle Decoration, Label, MAGAZIF, M jak mieszkanie, Onet, Vogue, WhiteMad, Urządzamy.pl.

OKK!