Firma » System prawny

Przekształcenia i restrukturyzacje spółek handlowych

Obecnie w czasie panującego kryzysu wiele firm aby ratować swoje przedsiębiorstwo, sięga po takie rozwiązania jak przekształcenia firm (spółek) lub restrukturyzacja.

Gdy zalewa nas fala kryzysu aby utrzymać się na powierzchni musimy umieć się przystosować lub przeobrazić w miarę potrzeby, dlatego też tak wiele firm sięga po wymienione sposoby.

Zainteresowanie zmianami w obrębie firmy, dotyczy również innego okresu w działalności firmy tzn. prosperity. Kiedy nasza firma notuje duże zyski, i coraz częściej myślimy o rozwoju przez wielkie R, przekształcenie firmy w spółkę, spółkę z o. o w spółkę akcyjną jest naturalną rzeczą. Jest to objaw siły i zaufania klientów.

Według kodeksu spółek handlowych, istnieją trzy procesy restrukturyzacyjne możliwe do zastosowania dla spółek handlowych : łączenie, przekształcenie, podział.

Przekształcenia firm (spółek) polega na zmianie statusu prawnego w obrębie jednej firmy. Przekształcona firma zachowuje wszystkie prawa, licencje, obowiązki co spółka przekształcona. Co ważne jeśli w procesie przekształcania firmy, biorą czynny udział wspólnicy spółki przekształcanej, automatycznie stają się wspólnikami spółki przekształconej.

Aby lepiej zrozumieć istotę przekształcenia firm (spółek) przytoczę kilka możliwych przypadków:

• przekształcenie spółki osobowej w spółkę jawną,

• przekształcenie spółki z o.o. w spółkę akcyjną

• Przekształcenie spółki jawnej w spółkę z o.o.

• Przekształcenie spółki z o.o. w spółkę komandytową

Aby przekształcenie spółki było możliwe spółka nie może być w likwidacji oraz nie może być w upadłości.

------

Kancelaria prawna