Firma » Biznes

Przełom na rynku startupów w Polsce

W Polsce jest ponad 2,4 tys. startupów. Niemal co trzeci z nich osiąga roczny wzrost przychodów rzędu ponad 50 procent, a co piąty ponad 100 procent - wyniki najnowszego badania Startup Poland zachęcają do innowacyjności a na naszym rynku właśnie pojawiają się nowe pomysły finansowania startupów.

Świat startup-owy od zawsze napędzany był według dobrze znanego nam wzoru: najpierw pomysł, potem badanie rynku, szukanie finansowania i ewentualnych wspólników, wybór modelu biznesowego, tworzenie produktu, sprzedaż i… „spijanie śmietanki”, w przypadku powodzenia,  lub szukanie kolejnego, nowego pomysłu.

Ostatnio, na polskim rynku pojawiają się nowe trendy, który zupełnie zmieniają znane nam startupowe wzorce. Fabryki startupów znane jako venture builders, venture labs, lub startup studios oraz ich odmiana, czyli company builders - budują firmy z wykorzystaniem własnych pomysłów i zasobów. Tworzą, rozwijają i finansują wiele projektów, które wcale nie muszą być ze sobą powiązane. Różnica pomiędzy poszczególnymi rodzajami fabryk startupów jest niewielka i płynna, na przykład venture builders gromadzą kapitał i następnie inwestują w startupy swoje lub zewnętrzne, company builders natomiast, najpierw tworzą ze środków własnych startup, a potem szukają możliwości jego dalszego finansowania i rozwoju.

Za granicą idea ta pojawiła się już kilka lat wcześniej. Do najbardziej znaczących pionierów venture builders należą założony przez twórcę Twittera Evena Williamsa, amerykański Obvious Corporation, Betaworks, który stoi za sukcesem m.in. AirBnb i Tumblr, oraz HitFox Group, do którego należą AppLift, Appiris, i Finleap. Wśród największych company builders można znaleźć m.in. Rocket Internet, współtwórcę takich marek jak  Zalando, Westwing czy Cuponation.

Nowe modele rozwijania i finansowania innowacyjnych przedsięwzięć wstrząsną światem startupów w Polsce – mówi Waldemar Ariel Gala, pomysłodawca i założyciel punk team, poznańskiego company builder. Budujemy startupy i wprowadzamy je na rynek. Naszą działalność finansujemy sami, nie sięgamy do unijnych pieniędzy. Dzięki temu jesteśmy niezależni, za swoje błędy i sukcesy odpowiadamy tylko przed sobą. Jesteśmy w stanie rozwijać kilka projektów jednocześnie co zwiększa szanse na powodzenie. – dodaje Gala

Wyprodukuj „sobie” startup

Według raportu Startup Poland - 60% badanych najbardziej potrzebuje pieniędzy. Połowa wskazała również na nowych pracowników i lepszą sieć kontaktów. Prawie co czwarta firma odczuwa potrzebę zwiększenia zasobów specjalistycznej wiedzy. Fabryki startupów to swoiste remedium na większość tych bolączek.

Poznański punk team tworzy startupy w oparciu o własne pomysły i finanse. Pomaga również rozwinąć zewnętrzne projekty, nie tylko inwestując w nie pieniądze, ale również wspierając know – how, wiedzą technologiczną, marketingową oraz za sprawą swoich partnerów usługami prawnymi i księgowymi.

Wytrwale obserwujemy rynek i cały czas analizujemy, jakie projekty zapewnią nam zainteresowanie użytkowników i… zysk. Skupiamy się na aplikacjach mobilnych, bo wierzymy, że to trend nie tylko w technologii, ale także stylu życia - mówi Maria Chudy CMO punk team.

Co ciekawe, punk team prowadzi również program co-foundingu, dzięki któremu, osoby z ambicjami przedsiębiorcy mogą zarządzać tworzonymi tam startupami od podstaw. „W ciągu pierwszych trzech miesięcy zapewniamy takim osobom status Leadera, który dostaje podstawową pensję i zdobywa doświadczenie w zarządzaniu projektem – tłumaczy Waldemar Ariel Gala –  w ciągu następnych 3 miesięcy zostają  co-founderem i dodatkowo otrzymują udziały w startupie, po 12 miesiącach prowadzą już samodzielnie firmę i wspólnie z inwestorami decydują o swoim dalszym udziale w przedsięwzięciu". - dodaje Gala.

Projekty typu company builders to świetny kąsek również dla inwestorów. Fabryki startupów zapewniają im udział w dopracowanych, wyselekcjonowanych projektach, obsługiwanych przez wyspecjalizowaną kadrę. Punk team ma ambicję w ciągu najbliższych 2-3 lat stać się największym i najlepszym company builder z  kapitałem własnym w Europie Wschodniej. "Do tej pory wspierały nas przede wszystkim fundusze niemieckie, ale jesteśmy otwarci również na propozycje inwestorów z Polski i Europy Wschodniej" - zachęca Waldemar Ariel Gala

W ciągu zaledwie 12 miesięcy poznański company builder „wyprodukował” 3 startupy: Online - aplikację umożliwiającą zamawianie w sieci usług firm sprzątających, wycenianą na 35 milionów aplikację coworkingową DESK.WORKS oraz platformę NaSpółę, która łączy osoby chcące skorzystać z tych samych zniżek i promocji. W planach punk team ma kolejne projekty, które planuje wypuścić jeszcze w tym roku na rynek.

W Polsce fabryki startupów dopiero „rosną”, choć pewnie już niedługo będzie o nich u nas głośno. Na świecie natomiast venture building i company building są na fali wznoszącej, według raportu  „The big sturtup studio study”, od 2011 wypuściły one 212 firm, które zatrudniają w sumie ponad 15 tysięcy osób. W ciągu 7 lat od 2008 do 2015 roku zainwestowały w nowe startupy w sumie 4 miliardy dolarów.

DESK.WORKS