Zdrowie » Medycyna
Przepis na zdrowe serce
Zobacz więcej zdjęć » |
Serce odpowiada nie tylko za „życie uczuciowe”, jest także najważniejszym po mózgu organem naszego organizmu. Zawsze, niezależnie od wieku, stylu życia czy predyspozycji genetycznych, warto dbać o jego zdrowie. Niestety, tak typowe dla naszych czasów, szybkie tempo życia, w dużym napięciu i nieodłącznym stresie, częsty brak czasu na odpoczynek, może osłabić jego kondycję. Pamiętajmy, że nigdy nie jest za późno, aby zacząć troszczyć się o zdrowie serca. Jeśli w Twojej rodzinie występowały problemy związane z miażdżycą, choroba niedokrwienna serca lub przebyłeś incydenty związane z układem sercowo-naczyniowym, musisz szczególnie dbać o serce.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Planujesz długie życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu? Nie wystarczą tzw. „dobre geny”. Na długowieczność trzeba sobie zapracować. Sprzyjają jej dbałość o zdrowie, w tym profilaktyka zdrowotna, racjonalna dieta i aktywność fizyczna, unikanie szkodliwych nałogów, czyli rozsądny tryb życia. Równie ważne jest zadowolenie z życia i optymizm.
Pamiętajmy o aktywności fizycznej. Dzięki regularnym ćwiczeniom można znacznie poprawić wydolność serca i ogólną kondycję organizmu. Najlepsze dla sercowców ćwiczenia powinny być regularne (minimum 3 razy w tygodniu, każdorazowo po przynajmniej 30 minut) i niezbyt intensywne (maksymalne tętno do 120). Zalecane dyscypliny to np. nordic walking (marsz z kijkami), spokojne pływanie i taniec, jazda na rowerze w umiarkowanym tempie.
- Nie zapominajmy o badaniach kontrolnych. Chorzy na serce, w tym osoby po zawale, ludzie otyli i wszyscy po 50. roku życia powinni kontrolować zdrowie swojego serca. Czasem dopiero podczas kontroli okazuje się, że może być jakiś problem. - mówi dr n. med. Iwona Kozak-Michałowska, Dyrektor ds. Nauki i Rozwoju Synevo.
Jak radzi nasza ekspertka w kalendarzu każdego z nas - zarówno sercowca, jak i osoby zdrowej - powinny się znaleźć:
· badanie EKG (zwykłe i wysiłkowe) – po 50. roku życia warto je robić co roku, wcześniej co 3–5 lat (o ile lekarz nie zaleci częściej);
· pomiar ciśnienia krwi – podczas każdej wizyty
u lekarza, ale nie rzadziej niż co pół roku;
· lipidogram - czyli oznaczenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL (dobrego) i LDL (złego) oraz trójglicerydów. Nadmiar cholesterolu LDL (ponad 130mg/dl) oraz trójglicerydów (ponad 150 mg/dl) i niedobór HDL-Ch (poniżej 40 mg/dl) przyczynia się do kłopotów z układem krążenia, a groźnym powikłaniem może być zawał mięśnia sercowego lub udar mózgu;
· poziom glukozy we krwi (przy prawidłowych wynikach raz na 2 lata) – podwyższony poziom glukozy może być objawem cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego, które zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (CVD). Prawidłowy poziom glukozy we krwi wynosi 60–99 mg/dl.
Choroby serca są w dużej mierze skutkiem niewłaściwej diety, obfitującej w czerwone mięso, cukier i tłuszcze zwierzęce. Zmieniając sposób odżywiania, zmniejszamy ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca. Dobra dieta reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko cukrzycy, obniża poziom cholesterolu, pomaga pozbyć się nadwagi, która także szkodzi sercu. Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale też w jakiej ilości. W dziennym menu powinny się znaleźć produkty zbożowe, warzywa i owoce, chudy nabiał i chude mięso oraz tłuszcze roślinne.
W Laboratoriach Medycznych Synevo opracowano specjalny pakiet „zdrowe serce”, który obejmuje następujące badania:
- HOMOCYSTEINA – jej podwyższone stężenie łączy się bezpośrednio z możliwością uszkodzenia ściany naczyń, a więc również wystąpienia stanów zatorowo-zakrzepowych,
a także CVD. Stężenie homocysteiny jest uzależnione od poziomu witamin B12 i kwasu foliowego.
- CRP – które należy do białek ostrej fazy, wzrost jego stężenia obserwuje się m.in. przy zawale mięśnia sercowego.
- APOLIPOPROTEINY A i B – białka odpowiedzialne za transport i metabolizm lipidów. Są to główne białka lipoprotein, odpowiednio HDL i LDL Niedobory Apo-AI oraz podwyższone stężenie Apo-B są dodatkowym wskaźnikiem zaburzeń lipidowych i mają zastosowanie w diagnostyce i ocenie ryzyka powikłań miażdżycowych.
- PROFIL LIPIDOWY - badanie stężenia cholesterolu całkowitego, LDL-cholesterolu, HDL-cholesterolu, triglicerydów.
Pamiętajmy, że LDL-cholesterol często nazywany jest „złym cholesterolem”, ponieważ wiąże się z podwyższonym ryzykiem CVD. Jeśli poziom LDL jest podwyższony, to cholesterol dostaje się do komórek w sposób niekontrolowany (droga pozareceptorowa), co prowadzi do tzw. nacieczeń lipidowych (prekursor blaszki miażdżycowej).
HDL - potocznie nazywany „dobrym cholesterolem”. Jego protekcyjne działanie polega na transporcie cholesterolu do wątroby. W komórkach wątroby cholesterol jest metabolizowany i jako składnik kwasów żółciowych wydzielany do przewodu pokarmowego, a następnie usuwany z organizmu.
Więcej na temat na:
https://www.synevo.pl/pakiety/zdrowe-serce/
Komentarze (0)