Zdrowie » Ciało

Rabarbar - deserowy król wiosny!

Rabarbar - deserowy król wiosny!
Zobacz więcej zdjęć »
Sezon na rabarbar trwa. To oryginalne warzywo robi w kuchni prawdziwą furorę ze względu na swój słodko-kwaskowy smak i uniwersalność zastosowań. Rabarbar jest doskonały do wypieków, musów czy koktajli.

Różowy, bogaty w smaku rabarbar urozmaica wiosenne menu, nadaje mu lekkość i wyjątkowy, sezonowy smak. Oprócz charakterystycznych kwaskowych nut, zwraca uwagę zawartością wielu  witamin (m.in. C, E i B), kwasu foliowego i soli mineralnych. Warto skorzystać z sezonu na rabarbar, by wyczarować w kuchni proste i zdrowe smakołyki.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Szybką wiosenną przekąską z rabarbarem są na przykład placuszki. Słodko – kwaskowe, złociste i chrupiące, z dodatkiem aromatycznych przypraw Appetita, zasmakują wszystkim domownikom. Idealne na lekki lunch, podwieczorek czy weekendową imprezę w ogrodzie. Pachnące Cynamonem i wanilią, z oryginalnym dodatkiem w postaci Gałki muszkatołowej Appetita, skuszą wszystkich miłośników sezonowych słodkości.

 

Placuszki z rabarbarem na maślance

 

Składniki

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka maślanki naturalnej

- 1 szklanka wody gazowanej                                                                                                                          

- mąka

- 1 jajko

- 200 g rabarbaru

- szczypta Proszku do pieczenia Domowe Sekrety Appetita

- Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita

- szczypta Gałki muszkatołowej Appetita

- szczypta Cynamonu mielonego Appetita

- sól

- gęsta śmietana lub jogurt grecki

- olej do smażenia (np. kokosowy)

 

 

 

Przygotowanie

Do dużej miski wbij jajko, wsyp sól i Cukier wanilinowy Appetita. Wymieszaj. Dodaj szczyptę Proszku do pieczenia Appetita. Wlej po kolei: mleko, maślankę i wodę gazowaną. Miksuj całość. Powoli dodawaj mąkę i miksuj dalej, do uzyskania jednolitej konsystencji – właściwa powinna być lejąca, ale nie wodnista - tak, by masa powoli spływała z łyżki. Dodaj szczyptę Cynamonu mielonego i Gałki muszkatołowej Appetita. Rabarbar umyj i obierz, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do masy naleśnikowej. Połącz łyżką wszystkie składniki. Smaż na rozgrzanym oleju kokosowym do zarumienienia. Podawaj z ze śmietaną lub jogurtem.

 

Smacznego!

Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita, 30 g, cena: ok. 0,80 zł

Proszek do pieczenia Domowe Sekrety Appetita, 30 g, cena: ok.0,80 zł

Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Gałka muszkatołowa Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »