Społeczeństwo » Społeczeństwo

Radni z Europy

W radach gmin w Polsce zasiada dwóch radnych, którzy w momencie wyboru nie posiadali polskiego obywatelstwa – Francuz Frédéric Coppin oraz pochodzący z Niemiec Franz Becker.

Jest to możliwe dzięki postanowieniom Traktatu z Maastricht, na mocy którego prawo do głosowania i kandydowania w wyborach lokalnych w państwie zamieszkania zostało przyznane wszystkim obywatelom Unii Europejskiej.

Często nie jesteśmy świadomi praw, które nam przysługują, również w kwestii praw wyborczych. Ta wiedza jest niezbędna, jeśli chcemy umiejętnie wykorzystywać możliwości, które daje nam Unia Europejska. Na mocy Traktatu z Maastricht obywatelom Unii Europejskiej przysługuje prawo do głosowania oraz kandydowania w wyborach do Parlamentu Europejskiego, a także w wyborach lokalnych w państwie zamieszkania. Niezależnie czy posiadamy obywatelstwo czy też nie, mamy w tych wyborach takie same prawa wyborcze jak obywatele tego państwa[1].

Umożliwienie obywatelom Unii Europejskiej udziału w wyborach na szczeblu lokalnym sprzyja integracji mieszkańców Unii Europejskiej. Tego samego zdania jest Frédéric Coppin, radny gminy Tułowice i Twarz Europejskiego Roku Obywateli. “Życzę każdemu obywatelowi Unii Europejskiej takich doświadczeń jak moje, ponieważ jest to najlepsza forma integracji obywateli UE, która umożliwia między innymi wymianę myśli i porównanie doświadczeń”. Frédéric Coppin urodził się w 1969 r. na północy Francji. W 1997 r. razem z żoną przeniósł się do Polski i zamieszkał w Tułowicach, gdzie w 2010 r. został wybrany  na radnego gminy. Aby jeszcze lepiej pełnić swoją funkcję rozpoczął w Opolu studia na kierunku administracja samorządowa. W lipcu 2013 r. Frédéric Coppin otrzymał polskie obywatelstwo.

„W 2010 r., kiedy dostałem propozycję kandydowania na radnego Tułowic, nie zastanawiałem się długo, ale muszę przyznać, że nie wierzyłem, że się uda. Procedura jest bardzo prosta, a co najważniejsze w moim wypadku, nie trzeba być obywatelem Rzeczypospolitej Polskiej, wystarczy obywatelstwo jednego z krajów członkowskich UE i stałe zamieszkanie w danej gminie. Gdy zostałem wybrany to nie ukrywam, że byłem szczęśliwy, ale i przestraszony ze względu na barierę językową i nowe obowiązki, które mnie czekały. Pierwszy rok kadencji był dla mnie bardzo trudny. Musiałem przełamać barierę językową w czasie interpelacji i poszerzyć swoją wiedzę na różne, nowe tematy”, mówi o swoich doświadczeniach Coppin.

W Polsce jest obecnie tylko dwóch radnych, którzy w dniu wyborów nie mieli polskiego obywatelstwa i zwyciężyli w wyborach samorządowych. Oprócz pochodzącego z Francji Frédéric’a Coppin’a, funkcję radnego w gminie Parchowo sprawuje Franz Becker z Niemiec. Razem z żoną prowadzi gospodarstwo agroturystyczne, a od 2010 r. jest też radnym. Becker podkreśla, że jako obywatela Unii Europejskiej nurtuje go przede wszystkim brak prawdziwego porozumienia pomiędzy narodami. „Wszyscy powinniśmy dążyć do wspólnego celu. Powinniśmy być patriotami kochającymi swoją ojczyznę, ale jednocześnie Europejczykami,” mówi Becker. Obaj radni są Twarzami Europejskiego Roku Obywateli 2013.

Możliwość głosowania i startu w wyborach do Parlamentu Europejskiego oraz w wyborach lokalnych tworzy płaszczyznę do głębszej integracji na poziomie obywatelskim, dlatego tak duże znaczenie ma świadomość i wiedza w tym zakresie. Celem Europejskiego Roku Obywateli jest nie tylko zachęcanie do aktywnego uczestniczenia w życiu społecznym, ale również przybliżanie obywatelom UE praw, które posiadają.

EUROPEJSKI ROK OBYWATELI 2013 W POLSCE

Rok 2013 został ogłoszony przez Komisję Europejską Europejskim Rokiem Obywateli. Inicjatywa ta ma zachęcić do aktywnego uczestnictwa w życiu społecznym oraz przybliżyć obywatelom UE wiedzę na temat przysługujących im praw. Koordynatorem obchodów Europejskiego Roku Obywateli w Polsce jest Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji. W obchodach ERO aktywnie uczestniczy także Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce oraz Ogólnopolska Federacja Organizacji Pozarządowych. Instytucje te we współpracy z innymi organizacjami pozarządowymi organizują szereg debat, konferencji oraz innych wydarzeń promujących idee Europejskiego Roku Obywateli.

[1]Państwa członkowskie mogą zastrzec prawo kandydowania do niektórych organów tylko dla obywateli państwa.

primum_pr