Technologie » Telekomunikacja

Ren Zhengfei: liczę na współpracę z Japonią

Założyciel Huawei, Ren Zhengfei, w wywiadzie udzielonym japońskiej agencji prasowej Kyodo News wyraził wielką nadzieję na współpracę z Japonią. Podkreślił, że jeśli Chiny i Japonia wykorzystają swoje mocne strony, to z tej współpracy powstaną nowe, bardzo dobre rozwiązania.

Od kilku lat Chiny i Japonia – druga i trzecia gospodarka świata pracują nad poprawą relacji. Oba kraje zintensyfikowały przygotowania do pierwszej wizyty prezydenta Xi Jinpinga w Japonii. Spotkanie ma być istotnym krokiem na drodze do zbudowania na kontynencie eurazjatyckim „strefy wolnego handlu”, której celem będzie wspieranie regionalnego i globalnego wzrostu gospodarczego. Według Ren Zhengfeia kluczem do tego są relacje między Chinami a Japonią. Szef Huawei liczy na to, że spotkanie prezydenta Xi z premierem Japonii Abe zaplanowane na przyszły rok przyniesie korzyści obydwu stronom.

„Chiny osiągnęły pewien stopień konkurencyjności, a Japonia ma doskonałą wiedzę o materiałach i znakomitą jakość produkcji”, powiedział Ren, dodając: „Dużo inwestowaliśmy w Japonii i dalej będziemy pogłębiać naszą współpracę z japońskimi firmami”.

Ren odniósł się również do kwestii relacji na linii Chiny – USA. Nie spodziewa się „nowej zimnej wojny” między Waszyngtonem a Pekinem, nawet biorąc pod uwagę, że oba kraje są zaangażowane w wojnę handlową, a Chiny są bardzo ważnym elementem otwartej gospodarki światowej. „Niektórzy politycy USA mają nadzieję, że Stany Zjednoczone oddzielą swoją gospodarkę od chińskiej, ale wiele amerykańskich firm tego nie chce, ponieważ zmniejszy to ich sprzedaż. Celem prowadzenia działalności gospodarczej jest jak największa sprzedaż. Dopóki są ludzie, którzy chcą sprzedawać i ludzie, którzy chcą kupować, separacja gospodarcza na linii Chiny – USA nie będzie miała miejsca” - powiedział dyrektor generalny Huawei.

Ren wyraził jednocześnie zaniepokojenie, że jeśli Stany Zjednoczone utrzymają swoje ograniczenia przez trzy do pięciu lat to Huawei może stracić swoją „obecną pozycję” jako lidera technologii 5G na świecie. Starcie z rywalami Huawei w Stanach Zjednoczonych i Europie było nieuniknione, co założyciel zapowiadał już w okolicy 2000 roku. Jednakże konflikt ze Stanami Zjednoczonymi, z którym firma musi się obecnie mierzyć jest „o wiele poważniejszy, niż nam się wydawało”.

Zdaniem Ren Zhengfeia Huawei może przetrwać ten konflikt, wzmacniając współpracę z przedsiębiorstwami w Japonii i Europie, a także kontynuując i rozwijając badania. Jako przykład Ren przywołał osiągnięcia Akiry Yoshino, japońskiego laureata tegorocznej nagrody Nobla w dziedzinie chemii. „Mam nadzieję, że chińscy naukowcy, podobnie jak pan Yoshino, będą niestrudzenie pracować nad pokonaniem pewnych rzeczy za 38 lat, 40 lub 50 lat i zapewnią wszystko co najważniejsze, abyśmy mogli iść naprzód” – powiedział Ren Zhengfei i dodał, że następca niedawno wprowadzonej technologii 5G, nad którą Huawei zaczął już pracować i roboczo nazywa ją 6G, zostanie wprowadzony w życie w ciągu najbliższej dekady.

iwonamichalowska