Kultura, sztuka » Kultura

Rewitalizacja Nadodrza idzie pełną PARĄ!

Wrocławskie Nadodrze staje się bardziej kolorowym i tętniącym życiem miejscem. Mająca zmienić jego oblicze Akcja Rewitalizacja wkracza w decydującą fazę. Inicjatywa znajduje coraz to nowych sprzymierzeńców. Jednym z nich jest PARA PAINTS – producent i zarazem fundator farb.

Kamienice przy ulicach Jagiellończyka, św. Wincentego, Niemcewicza, czy placu Strzeleckim nie są najprzyjemniejszym miejscem na spacer.

Podobnego zdania są najmłodsi ich mieszkańcy, którzy z zapałem przyłączyli się do uczestników Akcji Rewitalizacji. Pod okiem instruktorów streetartu oraz ich uczniów, dzieciom udało się dokonać całkowitej metamorfozy podwórka przy Ptasiej. Odstraszający do tej pory budynek numer 9 mieni się teraz różnymi odcieniami zieleni.

W akcje włączył się wrocławski salon PARA. - Odnowa Nadodrza to nie tylko problem jego mieszkańców - mówi Mariusz Kaperczak, Product Manger PARA PAINTS. - Przede wszystkim najbardziej żal najmłodszych, którzy wolny czas muszą niestety spędzać w szarym otoczeniu. Dlatego właśnie ufundowaliśmy materiały do stworzenia sześciu murali.

Murale to nic innego, jak wielkoformatowa grafika ścienna. Zdarza się ich wykorzystywanie w celach reklamowych, jednak docelowo mają służyć ekspresji artystycznej. W przypadku Nadodrza, murale będą po prostu dekoracją jednej z najbardziej zaniedbanych dzielnic Wrocławia. Pierwsze efekty zobaczyliśmy już przy ulicy Ptasiej. Teraz pora na kolejne podwórka.

To nie pierwsza tego typu akcja PARA PAINTS. W poprzednich latach firma wspomagała Fundację Krystyny Jandy na rzecz Kultury w powstaniu i remoncie warszawskich teatrów: Och Teatru i Teatru Polonia. Teraz przyszła pora na Wrocław. Miejmy nadzieję, że wspólnymi siłami uda się osiągnąć cel i Nadodrze stanie się na powrót jedną z piękniejszych dzielnic stolicy Dolnego Śląska, a życie jej najmłodszych mieszkańców nabierze kolorów.

Juicy Marketing