Gospodarka » Żywność
Rewolucja żywnościowa - Przyszłość żywności i wyzwania, przed którymi stoimy
Przy dostępnych zasobach i kurczeniu się gruntów ornych rolnicy stoją w obliczu trudnej sytuacji – w jaki sposób mogą wyżywić rosnącą i zurbanizowaną ludność bez dalszego niszczenia planety? Kluczem jest technologia, która otwiera drzwi do nowych możliwości inwestycyjnych.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Najnowszy raport UBS pokazuje przyszłość żywności:
- ONZ szacuje, że do 2050 r. rolnicy będą musieli wyprodukować o 50–60% więcej żywności z powodu rosnącej liczby ludności i zwiększających się dochodów
- Rolnictwo pionowe, żywność hodowana w laboratorium i akwakultura alg oraz elementy czwartej rewolucji przemysłowej (duże zbiory danych, Internet przedmiotów, sztuczna inteligencja) mogą zmniejszyć zużycie zasobów, zwiększyć plony i poprawić odporność upraw.
- Bezpośrednim wyzwaniem jest obalenie mitu, że technologia jest wrogiem naturalnej, obfitej, odżywczej i niedrogiej żywności.
- Wyzwania
Trendy demograficzne
ONZ szacuje, że do 2050 r. rolnicy będą musieli wyprodukować o 50–60% więcej żywności z powodu rosnącej liczby ludności i zwiększających się dochodów. Obecne +60% zapotrzebowanie na żywność większe zapotrzebowanie do roku 2050
Zrównoważony rozwój
Produkcja żywności na całym świecie odpowiada za 40% użytkowania gruntów, 30% emisji gazów cieplarnianych i 70% zużycia słodkiej wody.
- Motory zmian
Wymagania konsumentów
Gwałtowny rozwój klasy średniej i wzrost wymagań konsumentów odnośnie przejrzystych zasad, jak i alternatywnych środków odżywczych wymuszają na branży wprowadzanie zmian.
Zmiany klimatyczne
Branża rolnicza jest niezwykle wrażliwa na zmiany temperatur i dostępności wody. Zmiany klimatyczne pogłębiają wszelkie problemy, gdyż przede wszystkim osłabiają odporność roślin uprawnych.
Cyfrowe życie
Postępy technologiczne i ich rozpowszechnienie w różnych branżach stopniowo wprowadzają nową falę innowacji związanych z produkcją żywności.
- Rozwiązania
Innowacje w branży żywieniowej
Edycja genów, białko pochodzenia roślinnego, druk 3D żywności i spersonalizowane odżywianie mogą sprawić, że żywność stanie się znacznie zdrowsza i bardziej zrównoważona.
Rolnictwo 4.0
Rolnictwo pionowe, żywność hodowana w laboratorium i akwakultura alg oraz elementy czwartej rewolucji przemysłowej (duże zbiory danych, Internet przedmiotów, sztuczna inteligencja) mogą zmniejszyć zużycie zasobów, zwiększyć plony i poprawić odporność upraw.
Innowacje w ramach łańcucha dostaw
Blockchain, czyli technologia rejestrów rozproszonych, aplikacje służące dostarczaniu żywności, Internet przedmiotów, biologiczne tworzywa sztuczne mogą zmniejszyć stopień marnotrawstwa żywności, poprawić pochodzenie, ograniczyć ryzyko oszustw i zwiększyć poziom identyfikowalności.
Nadesłał:
AZ_2018
|
Komentarze (8)
Witam! Moverka, adresy salonów naszej marki znajdziesz na stronie: philipiakmilano.pl
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Salony Philipiak to w jakich miastach znajdę?
Witam! Ewa, zestaw naczyń Philipiak obejrzeć na żywo możesz w naszych salonach stacjonarnych lub na pokazach naszej marki.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
gdzei moge sobie zobaczyc taki zestaw naczyc o ktorym tu piszecie ?
Nigdy nie lubiłam potraw smażonych , tłustych . Odkąd pamietam zawsze w domu jedliśmy posiłki gotowane . Uwielbiam obiady gotowane na parze . Kupiłam parowar philipiaka , ponieważ jest se stopu metalów nie wchodzących w reakcję z żywnością
parowar to super sprawa :) wazywa i mieso mega soczyste wychodza w pracy taki uzywam ale w domu jeszcze nie mam moze pomysle nad kupnem tej marki o ktorej mowicie :D
Bardzo podziwiam! Sama od 2 miesięcy zmieniam swoje nawyki żywieniowe i uprawiam sport. Też kupiłam ten parowar (zestaw naczyń) philiipak. Mam nadzieję, że dzięki niemu przygotowywanie zdrowych posiłków będzie łatwiejsze.
Od zeszłego lata zmieniłam diametralnie żywienie. Skończyłam z tłustym i słodkim jedzeniem (jadam okazjonalnie). Najczęściej gotuję na parze (mam zestaw naczyń - parowar philipiaka). Takie potrawy są lekkie, smaczne i co najważniejsze zdrowe. Do tego przy diecie polecam trochę ruchu. Sama przez ten czas zrzuciłam 8kg.