Rozrywka i wypoczynek » Sport

Rewolwerowcy i Predator mistrzami Ecoren Cup 2013

Siódma edycja turnieju podwórkowych drużyn piłki nożnej Ecoren Cup już za nami. W grupie starszej najlepszą grą w rundzie finałowej wykazał się głogowski zespół Wyrewolwerowani Rewolwerowcy. W grupie młodszej tytuł mistrzowski trafił do drużyny FC Predator z Lubina.

W piątkowy poranek na stadionie Regionalnego Centrum Sportu w Lubinie, współorganizatora turnieju, stawiło się 170 zawodników w 20 drużynach, które zgłosiły się do tegorocznej edycji turnieju Ecoren Cup 2013. Emocje sportowe sięgały zenitu, na co wpływ miała upalna pogoda, gorący doping kibiców, a także tegoroczna formuła zawodów, które odbyły się jednego dnia - zarówno eliminacje, jak i runda finałowa. Po pierwszym gwizdku zawodnicy rozgrywali równolegle krótkie mecze, które decydowały o wyjściu z eliminacji. Piłkarze przez cały czas dawali z siebie wszystko, aby otrzymać kwalifikację do rundy finałowej i zdobyć główne trofea turnieju - puchar i złote medale.

Wyrewolwerowani Rewolwerowcy, mistrzowie Ecoren Cup (grupa starsza), już w rundzie kwalifikacyjnej pokazali, że mają zadatki na liderów turnieju. Stopniowo umacniali swoją pozycję i bez przeszkód przeszli do Wielkiego Finału, w którym pokonali konkurencyjne drużyny - Ekipę Lubin oraz Śledzi Lubin. - Pierwszy mecz nie był łatwy, musieliśmy się mocno napracować. Potem poszło już gładko - mówił po zakończeniu turnieju Rafał Nowaczyk, kapitan drużyny. - Było nam łatwiej niż innym, bo prawie wszyscy razem trenujemy. Liczyliśmy na wygraną i udało się. Puchar Ecoren Cup to nie jedyna nagroda dla Rewolwerowców - w zespole wyróżnienie dla najlepszego strzelca zawodów odebrał Paweł Pisarski.

Również inne drużyny liczyły, że turniej będzie udany. O zwycięstwie marzyli także zawodnicy FC Predator (z grupy młodszej), którzy odnieśli sukces w Wielkim Finale i zdobyli puchar Ecoren Cup. A Katarzyna Pękala, kapitan drużyny Jelonki, z grupy młodszej, przyznaje, że miała wielką nadzieję na finał. - Ostatecznie zajęliśmy trzecie miejsce - cieszy się Kasia i dodaje: - To dla nas duża radość. Zaczynaliśmy od meczów na podwórku, potem na poważniej trenowaliśmy pod opieką trenera w parku.

Kapitan Jelonków to nie jedyna piłkarka na turnieju. Wśród 170 zawodników było kilka dziewcząt, które walczyły na boisku o piłkę nie mniej walecznie od swoich kolegów. Uznanie kibiców znalazła szczególnie Karolina Sajak, występująca w barwach Śledzi Lubin, która dzielnie obroniła kilka strzałów do bramki. - Piłka nożna to moja pasja, dlatego bardzo sie cieszę, że mogłam się sprawdzić na Ecoren Cup - mówi Karolina, jedyna bramkarka turnieju. - Trenuję na poważnie już od półtora roku. Poszłam w ślady brata, który gra w Zagłębiu Lubin.

W zawodach Ecoren Cup liczyła się nie tylko forma strzelecka i dyspozycja bramkarzy, lecz przede wszystkim szlachetny duch sportowej walki, dlatego organizator - firma KGHM Ecoren - przygotował dla wszystkich uczestników turnieju dyplomy pamiątkowe oraz nagrody rzeczowe.

Nagrody w Wielkim Finale wręczał zwycięskim drużynom Marek Kacprowicz, prezes KGHM Ecoren. - Z wielką satysfakcją obserwowałem sportowe zmagania młodych piłkarzy, tym bardziej że w tym roku pojawiły się drużyny nie tylko z największych miast Zagłębia Miedziowego, ale również z mniejszych ośrodków i wsi. Sportowa rywalizacja nie zna granic i cieszę się, że Ecoren CUP po raz siódmy już umożliwił dzieciom i młodzieży wspaniałą zabawę oraz sportowe emocje - mówi prezes.

Nagrody ufundował KGHM Ecoren oraz sieć sklepów z artykułami sportowymi Martes Sport.

Wyniki turnieju Ecoren Cup 2013:

Mecze pucharowe Wielkiego Finału

Grupa starsza (roczniki 1998-2000):

Wyrewolwerowani Rewolwerowcy - Śledzie Lubin, wynik meczu 6:0

Wyrewolwerowani Rewolwerowcy - Ekipa Lubin, wynik meczu 2:0

Ekipa Lubin - Śledzie Lubin, wynik meczu remis

Grupa młodsza (roczniki 2001-2003):

FC Predator Lubin - Młode Wilki Legnica, wynik meczu 1:0

FC Predator Lubin - Jelonki Legnica, wynik meczu 2:0

Młode Wilki - Jelonki Legnica - wynik meczu 2:0

KOŃCOWA KLASYFIKACJA

Grupa młodsza (roczniki 2001-2003):

1.     FC Predator Lubin

2.     Młode Wilki Legnica

3.     Jelonki LegnicaPozostałe miejsca:

• Odra Ścinawa
  • Gaworzyce
  • Wicher Bytnik Głogów
  • Republika Kaktusa Głogów
  • FC Master Polkowice
  • FC Copper Legnica
  • FC Kopernik

Grupa starsza (roczniki 1998-2000):

1.     Wyrewolwerowani Rewolwerowcy Głogów

2.     Ekipa Lubin

3.     Śledzie Lubin Pozostałe miejsca:

• Gaworzyce
  • Odra Ścinawa
  • Lew Legnica
  • Palermo Lubin
  • Głogów
  • Grom Gromadzyń-Wielowieś
  • FC Tabaluga Lubin

Najlepsi młodzi piłkarze wyróżnieni podczas Wielkiego Finału:

• Najlepszy bramkarz: Przemysław Paszek, Ekipa Lubin (starsza grupa), Miłosz Różański, Predator Lubin (grupa młodsza)
  • Król strzelców: Paweł Pisarski, Wyrewolwerowani Rewolwerowcy Głogów (grupa starsza), Dariusz Łacina, Młode Wilki Legnica (grupa młodsza)
  • Najlepszy zawodnik: Mateusz Dobrakowski Wyrewolwerowani Rewolwerowcy Głogów (grupa starsza), Patryk Jelonek, Młode Wilki Legnica (grupa młodsza)
  • W rozegranym dodatkowo konkursie rzutów karnych zwyciężyli: Dawid Pasowicz, Jelonki Legnica (grupa młodsza) oraz Adrian Kielar, Ekipa Lubin (grupa starsza).

izastraczek