Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka
Robert Trzópek w jury konkursu „Kucharz – Odkrycie Roku 2012”
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Umiejętności i pasja
Już po raz piąty magazyn „Kuchnia” wyróżnił najzdolniejszych pasjonatów sztuki kulinarnej. Jak co roku, do plebiscytu zgłoszono dziesiątki młodych kucharzy z całego kraju. Spośród dwunastu półfinalistów, których dania zostały ocenione najwyżej, czytelnicy i internauci wybrali tylko trzech. To oni przeszli do kolejnego etapu konkursu i zachowali szansę na zwycięstwo. O tytuł „Kucharza – Odkrycia Roku 2012” walczyli podczas Wielkiej Gali, zorganizowanej przez redakcję magazynu „Kuchnia” w warszawskim klubie Iguana Lounge. Finaliści musieli wykazać się ponadprzeciętnymi umiejętnościami oraz prawdziwą pasją do gotowania, by przekonać do siebie jury, które bacznie obserwowało ich podczas przygotowywania dań.
Kulinarne odkrycia
Stek cielęcy na duszonym fenkule z chrupiącą zieloną sałatką i sosem szałwiowym, cielęcina z „risottem” z pestek dyni i sosem bearnaise z czarnym bzem oraz cielęcina w popiele z pieczonymi warzywami, musem z dyni i pudrem z nagietka – to finałowe dania przygotowane przez kucharzy walczących o zwycięstwo w konkursie magazynu „Kuchnia”. Szymon Szlendak, Rafał Maślankiewicz oraz Piotr Ceranowicz dali prawdziwy popis umiejętności kulinarnych. Zwyciężyć mógł jednak tylko ten, którego potrawa prezentowała się i smakowała bez zarzutu. Efekty ich pracy oceniało bowiem surowe jury, w którego skład wchodzili kulinarni eksperci. Do oceny młodych kucharzy zaproszony został również Robert Trzópek – jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju, pracujący obecnie w warszawskiej restauracji Tamka 43. Trzópek uprawia na co dzień kuchnię autorską – nieprzewidywalną, innowacyjną i intrygującą. U potencjalnego zwycięzcy szukał tego samego - oryginalności, pasji, emocji. W tegorocznej edycji konkursu „Kucharz – Odkrycie Roku 2012” zwyciężył ostatecznie Szymon Szlendak. Serdecznie gratulujemy!
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.
Kontakt prasowy: Beata Grzybek-Zielińska, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com
www.tamka43.pl
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
Marta Więckowska
|
Komentarze (0)