Firma » Finanse

Rodzaje lokat oszczędnościowych

Kiedy posiadamy oszczędności zazwyczaj chcemy coś zrobić, aby bezsensownie nie leżały, a pracowały i się pomnażały, innym powodem jest również fakt, że planując zakup czegoś np. za rok, odłożona suma może nas kusić i będziemy chcieli ją wydać.

Lokaty oszczędnościowe należą do najbezpieczniejszych sposobów na zarabianie pieniędzy, ryzyko utraty pieniędzy jest praktycznie zerowe, a podpisując umowę z bankiem nie możemy odzyskać środków przed ustalonym terminem, inaczej utracimy odsetki, dlatego ten sposób oszczędzania polecany jest szczególnie dla osób rozrzutnych. Jakie są rodzaje lokat oszczędnościowych?

Podział lokat na grupy

Lokaty krótko i długoterminowe - za lokatę krótkoterminową uważa się każdą lokatę, której okres ulokowania środków nie przekracza jednego roku, lokatą długoterminową zatem będzie dłuższe zobowiązanie, jednak nie spotyka się dziś takich, które przekraczałyby 6 lat.

Lokaty jednorazowe i odnawialne - jednorazowa lokata to taka, która po zakończeniu obowiązywania umowy nie zostanie przedłużona przez bank, odnawialna, jeśli nie zapisano w umowie inaczej może być automatycznie przedłużana na kolejny termin.

Możesz porównać lokaty na http://direct.money.pl/lokaty/

Rodzaje lokat oszczędnościowych

Lokata terminowa - myśląc o lokacie bankowej, mamy w głowie najczęściej właśnie lokatę terminową. W tym przypadku Ty, jako klient podpisując umowę z bankiem, przekazujesz mu pewną sumę pieniędzy na określony czas, po czym otrzymujesz zwrot swoich pieniędzy, powiększony o odsetki, które zazwyczaj liczą od 1 - 5 %. Kapitalizacja najczęściej odbywa się dopiero wraz z okresem terminu lokacyjnego.
Lokata dynamiczna - ten typ lokaty pozwala na dowolny termin wypłaty środków. Odsetki nalicza się proporcjonalnie do okresu utrzymywania środków na lokacie. Odsetki przy lokacie dynamicznej wzrastają wraz z czasem jej trwania, jednak są zazwyczaj mniejsze niż ma to miejsce przy lokacie terminowej.
Lokata progresywna - lokata dynamiczna zezwala na wypłacanie pieniędzy z lokaty w każdym momencie, lokata progresywna za to pozwala na dopłacanie środków do lokaty, a fakt ten powoduje, że im więcej dopłacamy, tym wyższe są nasze odsetki.
Lokata typu call - ciekawy sposób lokowania pieniędzy, gdyż załączony jest do naszego konta osobistego. Kiedy mamy dużą ilość środków, taką która przekracza wartość minimalną przekroczoną przez bank, zaczyna działać lokata call i trwa do momentu dopóki środki przekraczające daną wartość znajdują się na koncie lub aż klient sam zerwie umowę lokacyjną.
Lokata rentierska - lokata długoterminowa, w której odsetki wypłacane są nam z góry, a nie dopiero po zakończeniu okresu obowiązywania umowy. Lokata ta jednak nie jest dla wielu osób, ponieważ wymaga wpłaty wysokich kwot.
• Lokata nocna - środki przekraczające ustaloną wartość zaczynają podlegać dodatkowemu oprocentowaniu w nocy, a w dzień są dostępne dla klienta.

JustynaZ

• avatar
    ~Dedek 2017-01-22 20:16:14

Lokaty bankowe są najbezpieczniejszą formą oszczędzania . Ich przewagą nad innymi produktami jest gwarancja zysku i praktycznie zerowe ryzyko utraty kapitału. Wystarczy niewielka ilość czasu na przeanalizowanie dostępnych na rynku ofert, by samodzielnie znaleźć najlepsze dla siebie rozwiązanie. Ważne, by nasze oszczędności pracowały, przynosząc odsetki. Dlatego nie warto trzymać pieniędzy na koncie osobistym, które najczęściej nie jest oprocentowane. Najlepszy wybór z tego co widziałem jest na http://kredytnaszybko.pl . Gdy wiemy już, jakie kwoty możemy przeznaczyć na lokaty i jaki mniej więcej horyzont czasowy nas interesuje, przeanalizujmy oferty różnych banków.