Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

Rodzinny life style

Zmiana nastawienia do rodzicielstwa sprawiła, że dzieci stały się dziś największą wartością.

Kiedyś miejscem dzieci był najczęściej plac zabaw na osiedlowym skwerku, biurko, przy którym odrabiało lekcje lub kącik z zabawkami w pokoju. Teraz dzieci zabiera się do kina, galerii handlowych, na spotkania towarzyskie, w daleką podróż, na egzotyczne wakacje, itp.

Dawniej, gdy rodzice chcieli wybrać się na wystawę czy do restauracji, szukali dla swojej pociechy opieki. Teraz zapanowała wręcz moda na „bywanie” wszędzie ze swoimi pociechami. Rodzice starają się spędzać z dziećmi jak najwięcej czasu i konsekwentnie planować wspólne zajęcia. Dlaczego? Dzieje się tak dlatego, że zmieniło się podejście do rodzicielstwa.

Trend wyznaczają celebryci

Do spopularyzowania świadomego i aktywnego wychowywania dzieci przyczynili się również celebryci. Gwiazdy zaczęły pokazywać się z dziećmi w różnych sytuacjach, wyznaczając nowe trendy w familijnym life stylu. Niejednokrotnie manifestują, że gotowe są wrócić z najodleglejszego zakątka świata, by spędzić w domu choć godzinę. Johnny Depp deklaruje np. że dzień narodzin córki dał mu życie i wszystko, co zrobił przedtem, było tylko złudzeniem i  bezsensowną egzystencją.
Rodzice chcą dziś sami pokazywać dzieciom świat i wspólnie z nimi wszystko przeżywać. Uczestniczyć w życiu pociechy. Nie chcą, żeby zastępowała ich w tym szkoła, czy przedszkole, jak to było wcześniej. Poświęcają swoim malcom kilkakrotnie więcej czasu niż robiło to poprzednie pokolenie. Tak tworzą więź i budują emocjonalny kapitał dziecka na przyszłość.

Rodzinne wypady

Kiedy tylko mogą, rodzice zabierają pociechy na place zabaw, do parku, czytają im bajki, oglądają wspólnie filmy, organizują familijne wycieczki weekendowe, uczą pływać, grają z dzieciakami w piłkę, itd.

Rynek, który automatycznie dostosowuje się do potrzeb odbiorców, oferuje teraz wiele możliwości rodzinnego spędzania czasu. Dostępne są rozmaite zajęcia i warsztaty, w których wspólnie z dziećmi mogą uczestniczyć rodzice. Razem można wybrać się na rodzinne warsztaty ceramiczne, fotograficzne, czy malarskie. Takie twórcze i edukacyjne aktywności, podobnie jak familijne parki rozrywki dla dzieci wpisały się już w koloryt naszych miast. Jesienią ub. roku powstało w Warszawie w CH Skorosze przy ul. Składkowskiego kolejne, największe obecnie tego typu w stolicy centrum zabawy dla dzieci – Kraina Zabawy Tęcza (www.tecza-skorosze.pl). Dzieci z rodzicami mogą tam wspólnie szaleć na powierzchni ponad tysiąca metrów kwadratowych.

Dlaczego rodzice robią wszystko, aby jak najwięcej czasu spędzać ze swoimi dziećmi? Bo wiedzą, że im więcej czasu poświęcą na aktywne działanie, tym łatwiej będzie potem maluchowi pójść własną drogą i realizować się. Wspólna zabawa uczy dziecko, jak radzić sobie w życiu i czerpać z niego radość. Być może trudno w to uwierzyć, ale w ten sposób zapewniamy maluchom także lepszy start. Taki właśnie wniosek przyniosły badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oxfordzie.

Super tata

Zmiana sposobu spędzania czasu z dzieckiem dotyczy zwłaszcza ojców. Mężczyźni przebywają ze swoimi dziećmi o wiele więcej czasu, niż robili to ich ojcowie. Przyczyną nie jest tylko to, że wydłużył się czas pracy kobiet. Poza ewolucją stylu życia w rodzinie, zmieniła się także mentalność panów.

Mężczyzna chodzący po parku z wózkiem, robiący zakupy z dzieckiem w nosidełku, bawiący się ze swoją pociechą w piaskownicy to już nie rzadkość. Młody tata jest dumny, gdy na ulicy szepczą, zachwycając się jego zaangażowaniem w wychowanie potomka.
Jeszcze niedawno podział był oczywisty, mężczyzna zarabiał na utrzymanie domu, a kobieta wychowywała dzieci. Tata sporadycznie wychodził z dziećmi do kina, czy na lody. Teraz „jest w ciąży” ze swoją partnerką.  Jest gotowy zrezygnować z kariery zawodowej, by zająć miejsce dotychczas zarezerwowane dla kobiety. To dobrze, bo psychologowie są zgodni, że jest wiele zalet uczestnictwa ojca w wychowaniu. Dzieci są wtedy bardziej samodzielne, niezależne, ciekawe świata i częściej wybierają zawody, w których mogą się rozwijać.

o Kraina Zabawy Tęcza

Centrum zaprasza od poniedziałku do piątku w godz. 10.00 - 21.00, w soboty w godz. 9.00 - 21.00 i niedziele w godz. 9.00 - 20.00
W dni powszednie bilet wstępu bez ograniczenia czasowego kosztuje 20 zł, a w piątek, sobotę i niedzielę 30 zł. Rodzice i opiekunowie maja wstęp wolny. Stałym klientom Kraina oferuje karnety. W dni powszednie do godz. 12.00 można kupić godzinną wejściówkę w cenie 10 zł, a od godz. 12.00 w cenie 15 zł (w piątek 18 zł).
Więcej na www.tecza-skorosze.pl

Dodatkowe informacje: