Firma » Tax

Rozliczenie podatkowe za FOREX

FOREX to rynek będący połączeniem światowych centr finansowych, zupełnie zdecentralizowany. Szacowane obroty (dzienne) w październiku 2012 wynosiły około 5 bilionów USD - wartość obrotu. Dochody z FOREX należy rozliczyć w zeznaniach rocznych.

Na czym polega specyfika zarabiania FOREX

Inwestorzy lub brokerzy w imieniu inwestorów, zarówno sprzedają jak i kupują waluty, które nie są jednak nabywane fizycznie lecz dokonuje się na nich spekulacji przy udziale bardzo silnego niekiedy lewarowania. Przyjmuje się, iż dochód z FOREX uznawany jest za dochód z kapitałów pieniężnych.

Jak rozliczać FOREX?

Transakcje dokonywane na rynkach FOREX są transakcjami na instrumentach pochodnych zgodnie z decyzją Komisji Papierów Wartościowych i Giełd. Podlegają one więc podatkowi tak jak dochody z kapitałów.

PIT-38

Przychody z FOREX opodatkowane są odrębnie za pomocą stawki liniowej w wysokości 19%. Rozliczenie podatku dokonuje się za okres roczny na formularzu PIT-38 który musi zostać złożony do 30 kwietnia podobnie jak do dnia 30 kwietnia musi zostać zapłacony należny podatek za rok ubiegły.

Opodatkowanie dochodu z transakcji, czyli czego... ?

Opodatkowaniu będzie podlegać m.in. różnica pomiędzy sumą przychodów uzyskanych z tytułu odpłatnego zbycia pochodnych instrumentów finansowych a kosztami uzyskania przychodów.

Osobną kwestią jest sytuacja kiedy powstaje przychód oraz co można zaliczyć do kosztów?
Odpowiedź na pierwsze pytanie jest następująca, przychód powstaje dopiero z momentem zamknięcia pozycji. Co do kosztów przychodu to będą nimi m.in. opłaty związane z dokonywanymi operacjami na koncie FOREX. Trudno jednak będzie stwierdzić czy opłata za internet, dzięki któremu dokonujemy operacji na rynku FOREX?

Jeżeli potrzebujesz się dowiedzieć co jeszcze można zaliczyć do kosztów, co zrobić z rozliczeniem podatkowym w wypadku straty na rynku FOREX oraz jak powinno się obecnie przeliczać waluty przy wpisywaniu zysków i strat w rozliczeniu podatkowym to więcej informacji znajdziesz tutaj.

Quetzal