Zdrowie » Medycyna
Różne rodzaje miodów Manuka
Zobacz więcej zdjęć » |
Czym różnią się miody Manuka?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Taka sama objętość opakowania, ten sam rodzaj miodu, a różne ceny. Miłośnicy miodu Manuka często zastanawiają się dlaczego ich ulubiony miód jest dostępny w bardzo różnych cenach, wahających się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. To nie przypadek. Miody te różnią się bowiem nie tylko ceną. Wiele osób nie zauważa, że na każdym opakowaniu miodu Manuka widnieje symbol, składający się najczęściej z liter i cyfr. Informuje on o sile właściwości miodu i sposobie ich badania. Niestety wiele firm stosuje oznaczenia takie jak UMF czy Active, które odnoszą się do testów oceniających jedynie właściwości miodu, bez badania ich źródeł. Tylko oznaczenie MGO odnosi się do badań, których podstawą jest pomiar stężenia methylglyoxalu - substancji odpowiedzialnej za właściwości miodu. To właśnie methylglyoxal sprawia, że miody Manuka pozytywnie wpływają na odporność organizmu, układ pokarmowy oraz skórę. Nie zawsze jego zawartość w miodzie jest jednak taka sama. Poszczególne partie miodu różnią się między sobą właśnie stężeniem methylglyoxalu, a co za tym idzie również działaniem i ceną. Jak pokazują badania naukowe, korzystne właściwości miodu rosną wraz ze wzrostem zawartości methylglyoxalu. Wprowadzono więc system znakowania miodów Manuka, tak by klient kupując opakowanie miodu wiedział, z którym dokładnie miodem ma do czynienia. Znaczek MGO™ informuje o zawartości methylglyoxalu w miodzie oraz sposobie badania, w wyniku którego dokonano tego pomiaru.
Oznaczenia miodów Manuka
Miody Manuka marki Manuka Health New Zealand oznaczane są symbolem MGO, którego nazwa jest skrótem od methylglyoxalu. MGO™ to obecnie najbardziej wiarygodna metoda badania właściwości miodu Manuka, która bada zawartość methylglyoxalu w kilogramie miodu. Badanie tą metodą jest najbardziej powtarzalne i dokładne, dzięki czemu daje konkretne informacje o produkcie. Obok skrótu MGO widnieją liczby. Im są one wyższe, tym wyższe jest stężenie methylglyoxalu w miodzie. Przykładowo produkt oznaczone symbolem MGO™ 100+ zawierają co najmniej 100 mg methylglyoxalu w każdym kilogramie miodu. Symbol MGO™ 400+ to oznaczenie miodów, w których składnika tego jest co najmniej 400 mg na każdy kilogram.
Który miód Manuka wybrać?
Znając i rozumiejąc oznaczenia miodów Manuka pozostaje znaleźć odpowiedź na pytanie, który miód kupić. Przy wyborze można kierować się ceną. Wtedy jednak będziemy zmuszeni do zakupu miodu o niskim stężeniu methylglyoxalu, ponieważ te produkty są najtańszej. Można też wybrać miód o najwyższym oznaczeniu tej substancji, jak np. MGO™ 550+. Nie wszyscy jednak potrzebują produktu tak bogatego w methylglyoxal silnego. Który miód najlepiej wybrać? Osoby, które chcą korzystać z miodu Manuka jako z produktu wpływającego na układ immunologiczny, w celu wspierania odporności lub wzmacniająco przy przeziębieniach mogą z powodzeniem stosować miody Manuka oznaczone MGO™ 100+ lub MGO™ 250+. Osoby zmagające się z silnym trądzikiem lub problemami układu pokarmowego najczęściej wybierają miody o wyższym stężeniu methylglyoxalu, oznaczone symbolami MGO™ 400+ lub MGO™ 550+. Niezależnie od tego, który miód Manuka wybierzemy, musimy jednak pamiętać, że w każdym miodzie tego typu stężenie methylglyoxalu jest znacząco wyższe niż w przypadku zwykłych miodów. W zwykłym miodzie stężenie to przyjmuje wartości maksymalnie do 10 mg/kg a w miodzie Manuka MGO™ dostępnym w sprzedaży od 30 mg do 550 mg/kg.
Miód Manuka MGO™ można kupić za pośrednictwem strony internetowej www.miodymanuka.pl.
Komentarze (10)
Słuchajcie, nie ma powodu aby się nawzajem wyzywać od trolli czy innych stworzeń. Fajnie rozwinęła się dyskusja i każdemu z nas się przyda dodatkowa wiedza. Mleczarz przytoczył kilka linków, chętnie przeczytam artykuły chociaż dla mnie to trudne bo dużo chemicznych sformułowań. Może udałoby mu się znaleźć polskie opracowanie badań w Bratysławie? Ja ten miód stosowałam na przeziębienia, jako mobilizator układu odpornościowego. Jest coraz bardziej popularny, więcej ludzi decyduje się na stosowanie. To co akurat mnie zainteresowało, to sytuacja kiedy w pewnym momencie pojawiło się kilka rodzajów miodu Manuka u nas na rynku. I oczywiście każdy był naj.
czy ten mód jest leczniczy, czy nie jest leczniczy, to nie ma znaczenia jeżeli pomaga, a pomaga bo ludzie wierzą w jego super właściwości. I nawet jeżeli tylko działa jak placebo, to lepiej żeby tak działał. Nie powinno się odbierać chorym wiary w coś co im pomaga.
Może tu by się wypowiedział ktoś komu ten miód pomógł i na co pomógł, wówczas będzie można polemizować z mleczarzem czy ma racje czy nie. Mnie osobiście te jego pseudonaukowe wywody wcale nie przekonują.
Jeżeli jesteście tak przekonani co do właściwości miodu z manuka to zapraszam do zapoznania się z tym treścią na tej stronie: http://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/295494/ oraz jak się robi methylogloxal i do czego służy: http://chemyq.com/En/xz/xz11/106219fparh.htm
Natalka, o jakim Ty mówisz dojrzewaniu miodu? Miód naturany nie przechodzi procesu dojrzewania. Miód dojrzewa w plastrach w ulu, a nie w beczkach. Po dwóch latach to sobie możesz zrobić z niego miód pitny albo bimber, a nie sprzedawać jako produkt leczniczy. jeszcze wspominasz o specjalnych beczkach... bez sensu.
"Mleczarz" chłopie, coś się tak uczepił tych miodów. Miód z Manuka jest znany na całym świecie, jako miód leczniczy.
A stężenie methylglyoxalu zależy od kilku czynników, z jednym z których jest czas dojrzewania miodu. Najlepsze gatunki miodu Manuka dojrzewają w specjalnych beczkach nawet ponad dwa lata, tyle bowiem czasu potrzeba na to, by stężenie methylglyoxalu osiągnęło poziom powyżej 550 mg/kg, co odpowiada oznaczeniu MGO 550+.
z tego co wiem, zawartość methylglyoxalu zależy od długości leżakowania miodu. składnik ten bowiem wytrąca się w miodzie.
Jednocześnie chcę uświadomić tych, którzy niepotrzebnie wydają niemałe pieniądze na kolejną ściemę firmy farmaceutycznej. Wszyscy maja pod ręką nasze rodzime miody spadziowe nie odbiegające swoją wartością miodom z manuka. Napisałem że methylogloxal jest sztucznie dodawany do miodów z manuka i to jest prawda. Methylogloxal nie jest składnikiem nektaru tylko wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczoły. Więc niby jak w miodzie z manuka może być MGO +100 ( trzykrotnie mniej jak w polskim miodzie spadziowym) i +550? Skąd taka różnica? Gruczoły pszczoły działają raz intensywniej, a raz słabiej przy jednym rodzaju nektaru? Zamiast miodu z manuka proponuję śledzie bo zawierają fosfor i umysł lepiej pracuje ... malami
malami - Nerwy cię ponoszą... może za dużo MGO?
Panie Mleczarz, co Pan troll internetowy? już któryś raz widzę Pana komentarz tej samej treści. O ile wiem, bo wcinam miód manuka mgo, metylogloksal nie jest dodawany, tylko dzięki kwiatom manuki jest go więcej niż w innych miodach.
A co to w ogóle jest?
W końcu farmaceuci pokusili się o wyjaśnienie skąd w jednym słoiku z miodem jest +100 mg MGO, a w drugim +400 mg MGO na 1kg miodu. Wniosek jest jeden - zawartość MGO zależy "od sposobu badania" a nie od właściwości miodu. Szkoda czasu i atłasu. Jedno jest pewne - methylogloxal jest sztucznie dodawany do miodu z manuka - a czy potrzebnie czy nie mądry klient oceni sam