Technologie » Telekomunikacja

Rozwiązania telekonferencyjne Polycom będą zastosowane w największych światowych centrach biznesu

Nowe sale wideokonferencyjne pozwolą firmom na wirtualne spotkanie i radykalne obniżenie kosztów podróży przy zmniejszeniu emisji dwutlenku węgla

Cable&Wireless i Regus, największy światowy dostawca elastycznych rozwiązań w miejscu pracy ogłosiły, że zawartły kontrakt o wartości ponad 45 milionów dolarów na budowę wideokonferencyjnych sal studyjnych wykorzystujących rozwiązania immersive telepresence High Defintion firmy Polycom w największych światowych centrach biznesu Regus. Projekt ma być zrealizowany w ciągu najbliższych pięciu lat.

Regus oferuje obecnie największą na świecie sieć sal wideokonferencyjnych na wynajem dla firm z ponad 600 studiami. Dodanie sal z rozwiązaniami telepresence stwarza nową jakość wideokonferencji, zwiększa wrażenia bezpośredniości spotkania, która pomaga ludziom znajdującym się w różnych miejscach pracować tak samo skutecznie, jak gdyby znajdowali się w tym samym pokoju. Obiekty Regus znajdują się w największych centrach biznesowych na świecie m.in. w Londynie, Nowym Jorku, San Francisco, Chicago, Manchester, Mumbai (Bombaj), Moskwie, Frankfurcie, Paryżu, Szanghaju, Sydney, Hong Kongu, Singapurze i Tokio. Właśnie w tych miastach sale konferencyjne Regus będą wyposażone w urządzenia dające liderom biznesu kosztowo efektywne alternatywne rozwiązanie w stosunku do podróży służbowych.

W sytuacji, gdy gospodarka światowa zacieśnia się pasa, firmy starają się coraz bardziej ograniczać koszty, zwiększać konkurencyjność i chronić środowisko poprzez ograniczanie emisji dwutlenku węgla. Nowe rozwiązanie umożliwia firmom realizację wszystkich trzech celów bez ponoszenia wysokich nakładów finansowych związanych z instalacją najnowszych rozwiązań wideokonferencyjnych we własnych biurach.

Wrażenie spotkania „twarzą w twarz" (osobistego uczestnictwa) - Jakość technologii teleopresence daje efekt bezpośredniego spotkania twarzą w twarz w grupie do 10 uczestników, w jednym miejscu. Uczestnicy spotkania pojawiają się na ekranie w rozmiarach rzeczywistych i w systemie wysokiej rozdzielczości (HD). Uczestnicy korzystają z tego, że zachowują oryginalny pełny kontakt wzrokowy i pełny efekt dźwięku stereo dochodzącego ze wszystkich stron (surround), co umożliwia wykorzystanie komunikacji pozawerbalnej, tak ważnej dla efektywności komunikacji podczas spotkań biznesowych.

Mark Dixon, Dyrektor Zarządzający Regus powiedział, „Jako najwięksi światowi dostawcy powszechnie dostępnych studio wideokonferencyjnych wiemy, że nasi klienci doceniają korzyści płynące z tej innowacyjne technologii i chętnie stosują nasz produkt. I rzeczywiście, w roku 2008 Regus odnotował 40-procentowy wzrost zamówień na sprzęt wideokonferencyjny w stosunku do roku poprzedniego. Firmy stosujące to rozwiązanie oszczędzają czas i pieniądze na podróżach służbowych jednocześnie minimalizując wpływ na środowisko. Dostarczając nasze usługi rewolucjonizujemy sposób, w jaki ludzie się spotykają i przyczyniamy się do optymalizacji ich wydajności."

Bob Hagerty, Prezes i Dyrektor Zarządzający Polycom powiedział, "Z entuzjazmem przystępujemy do pracy z Cable&Wireless, aby poszerzyć nasze związki z Regus i udoskonalić aktualnie istniejące możliwości w zakresie wideokonferencji dzięki najbardziej angażującemu i skutecznemu rozwiązaniu w dziedzinie telepresence dostępnemu dzisiaj na rynku. Stosując systemy „open standard", Regus zapewnia swoim klientom dostęp do 1,5 miliona standardowych urządzeń wideokonferencyjnych i teleopresence. Dzięki temu klienci odnoszą dodatkowe korzyści poprzez zapewnienie możliwości współpracy z systemami video w swoich zakładach oraz ze swoimi klientami, partnerami i dostawcami."

System ‘Wspólnoty Interesów' - Pełne możliwości tej technologii można zrealizować, gdy różne organizacje są w stanie jednocześnie komunikować się poprzez system zapewniający w takim samym stopniu wrażenie bezpośredniości kontaktu i pełnego zaangażowania. ‘Wspólnota Interesów' firmy Cable&Wireless jest usługą, która to umożliwia. Poprzez rejestrację członkowie korporacji będą w stanie łączyć się ze swoimi kontrahentami w różnych miejsach na świecie stosując system telepresence, bez konieczności odbywania dalekich podróży. Zapewnia to jeszcze więcej korzyści takich jak:

• Silniejszą integrację łańcucha dostaw
• Poprawę stosunków na szczeblu dyrektorskim
• Większą wydajność działania
• Poprawę współpracy
• Znacząco niższe koszty podróży

Usługi na miejscu - Technologia wideokonferencji oraz helpdesk czynny 24 godziny na dobę, zarządzany przez Cable&Wireless wraz z usługami na miejscu świadczonymi przez Regus zapewnią wszystkim użytkownikom najwyższej klasy warunki prowadzenia działalności oraz wiarygodne, nisko-kosztowe rozwiązanie alternatywne do podróży służbowych.

System został zaprojektowany w sposób dostosowany do klienta i całościowo zadbano o wszelkie szczegóły tak, że użytkownicy mogą skoncentrować się na swojej działalności i nie muszą martwić się o sprawy techniczne. Sale, płatne za godziny po efektywnym wykorzystaniu (pay-as-you-go hourly use basis), będą dostępne w skali globalnej od lata 2009 roku.

O firmie Regus
Grupa Regus jest wiodącym światowym dostawcą pionierskich rozwiązań w zakresie stanowisk pracy, oferując szeroki wachlarz produktów i usług od w pełni wyposażonych biur do profesjonalnie zaprojektowanych sal konferencyjnych, sal dla biznesmenów (w hotelach,
na lotniskach itp.) oraz największej sieci studio do wideokonferencji. Grupa Regus wskazuje nowy sposób pracy, w domu, w podróży, w biurze.

Klienci tacy jak Google, GlaxoSmithKline i Nokia dołączają do tysięcy rozwijających się małych
i średnich przedsiębiorstw, które skorzystały z usług Grupy Regus w zakresie organizacji biura i stanowisk pracy, co pozwoliło im skoncentrować się na swojej podstawowej działalności.

Ponad 400,000 klientów dziennie korzysta z udogodnień oferowanych przez Grupę Regus w skali globalnej, w 1000 miejscach w 450 miastach w 75 krajach. Pozwalają one pojedynczym osobom
i firmom pracować kiedy, gdzie i jak chcą. Więcej informacji na stronie www.regus.com.

O firmie Cable&Wireless
Cable&Wireless jest jedną z wiodących światowych firm międzynarodowych w dziedzinie komunikacji. Działa poprzez dwie niezależne jednostki organizacyjne - Europa, Azja i USA (Europe, Asia & US) oraz Grupa CWI (dawna Międzynarodowa - International).

Dysponując doświadczeniem zapewnienia łączność w 153 krajach - i mając ambicje bycia pierwszą firmą w zakresie usług łączności dostosowanych do potrzeb klienta - firma koncentruje się na świadczeniu klientom usług najwyższej jakości.
Grupa CWI, której centrala mieści się w Londynie jest właścicielem i operatorem wiodących regionalnych systemów telekomunikacyjnych. Jest dostawcą usług telekomunikacyjnych w pełnym zakresie, oferując zakres łączności komórkowej, szerokopasmowej oraz stałej łączności krajowej
i międzynarodowej, w tym również rozwiązania dla przedsiębiorstw i zarządzania usługami. Więcej informacji na stronie www.cw.com.

O firmie Polycom
Polycom, Inc. (NASDAQ: PLCM) jest światowym liderem w zakresie rozwiązań zunifikowanej komunikacji. Urządzenia wideokonferencyjne Polycom umożliwiają pracownikom rozproszonym w terenie bardziej efektywną komunikację. Systemy teleobecności firmy Polycom, przenośne lub stacjonarne zapewniają transmisję głosu i obrazu o wysokiej rozdzielczości, dzięki czemu, ludzie mogą komunikować się bezpośrednio z ich stanowiska pracy, sali operacyjnej, hali produkcyjnej, sali konferencyjnej, bez konieczności podróżowania na duże odległości i przenoszenia się z miejsca na miejsce. Firma powstała w roku 1990 w Kalifornii. Działa w większości krajów świata. Od 1996 roku jest notowana na giełdzie w Nowym Jorku. W roku 2008 firma odnotowała 15% wzrost przychodów, które łącznie wyniosły 1,1 mld USD, zaś zysk netto 130,4 mln USD.
Na polskim rynku Polycom sprzedaje swoje systemy audio i video konferencyjne za pośrednictwem partnerów i dystrybutorów m.in. Veracomp i NETIN. Więcej informacji dostępne na stronie www.polycom.pl.

Ewa Nowak