Rozrywka i wypoczynek » Sport

Rusza druga edycja Extreme Summer!

Po roku przygotowań Extreme Summer powraca w odmienionej, nowoczesnej formie.

Ta wyjątkowa impreza ekstremalno – sportowa, której celem jest promowanie ekstremalnych sportów oraz bezpieczeństwa w ich uprawianiu dla wszystkich zainteresowanych, ponownie zagości w wybranych miastach Polski.

Tym razem lotną ekipę Extreme Summer można będzie podziwiać w dwóch miastach – podczas SlotArt Festival w Lubiążu k/Wrocławia (5-9 lipca, w godzinach 12.00 - 20.00) oraz w Żorach, na terenie Miejskiego Ośrodka sportu i Rekreacji, przy ul. Folwareckiej 10 (23-24 lipca, w godz.12.00-20.00).

Podczas imprez do dyspozycji mieszkańców będą m.in. tory skimboardowe (w tym m.in. testy desek, konkursy i warsztaty pod okiem wykwalifikowanych instruktorów i zawodników, zawody na torze wodnym z przeszkodami, tory z przeszkodami), longboardy (w tym pokazy, testy desek, zawody street’owe z udziałem najlepszych freestyl’owców z Polski, konkurs na najlepszy trick oraz slalomy między przeszkodami), dmuchana ścianka wspinaczkowa z trzema zróżnicowanymi trasami wspinaczki, boisko do siatkówki plażowej i slackline, gdzie przygotowane zostaną liczne pokazy, warsztaty i konkursy.

W obu miejscowościach, do dyspozycji miłośników gier oddane zostaną namioty z konsolami XBOX Kinect, w których będzie można spróbować swoich sił w grach wprowadzanych na rynek.

Dodatkowo, w Żorach uczestnicy będą mogli spróbować swoich sił w jeździe na mountainbordzie, w skateparku i na rampie snowboard & SKI, gdzie do ich dyspozycji będą najlepsi freestyle’owcy z Polski.

„Od kilku lat w naszym kraju można obserwować wzrost zainteresowania sportami ekstremalnymi. Główną grupą docelową są młodzi ludzie, spędzający aktywnie wolny czas. Często, takie zainteresowania są niezrozumiale dla pozostałych, starszych członków rodzin. Nasz projekt ma na celu zmianę postrzegania pasji młodych ludzi. Chcemy pokazać, że proponowane przez nas aktywności, choć noszą nazwę „ekstremalnych” mogą być uprawiane przez całe rodziny, niezależnie od wieku czy sprawności fizycznej. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. W 2011 roku odwiedzamy dwa miasta, gdzie pokażemy różnego rodzaju pokazy, warsztaty, imprezy, zawody, a swoją wiedzą z chętnymi podzielą się profesjonalni instruktorzy oraz zawodnicy z danej dziedziny” – mówi Piotr Wiśniewski, współorganizator wydarzenia.

Dodatkowe informacje:

Extreme Summer w 2010 roku odniosło duży sukces cyklicznej, ekstremalnej imprezy w Polsce. Projekt gościł w 6 miastach, w tym w Dąbrowie Górniczej, Toruniu, Zielonej Górze, Łódzi, Szczecinie oraz podczas Slot Art Festival w Lubiążu. Projekt obejmuje różnego rodzaju warsztaty, zawody, imprezy, pokazy z udziałem wykwalifikowanych instruktorów, zawodników oraz pasjonatów nietypowych sportów ekstremalnych.

Organizatorzy: BXP Event, Entertainment Group, eXsports.TV

Partnerzy Extreme Summer 2011: XBOX 360, TechRamps, SlotArt Festival, Urząd Miasta Żory

Patroni medialni Extreme Summer 2011: 4FunTV, Extreme Sports Channel, Antyradio, Aktywni.pl, eXsports.TV

Szczegółowych informacji udziela:

Piotr Wiśniewski