Firma » Bankowość

Ruszyły zapisy na akcje PKP Cargo S.A.

Biuro Maklerskie Alior Banku przyjmuje zapisy na akcje w ramach pierwszej oferty publicznej PKP Cargo S.A., największego kolejowego przewoźnika w Polsce i drugiego co do wielkości w UE.

Osoby zainteresowane walorami spółki, które nie są jeszcze klientami BM Alior Banku mogą w łatwy sposób, całkowicie online, otworzyć bezpłatny rachunek brokerski.

Dla wszystkich zainteresowanych akcjami spółki PKP Cargo, Biuro Maklerskie Alior Banku oferuje specjalną stawkę prowizji w wysokości 0,29% od wartości zapisu. Promocja jest skierowana zarówno do obecnych, jak i nowych klientów Biura. Ponadto Biuro Maklerskie Alior Banku nie pobiera opłat za otwarcie i prowadzenie rachunku brokerskiego.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów zainteresowanych walorami spółki  PKP Cargo, którzy nie są klientami Banku, Biuro Maklerskie umożliwia założenie rachunku brokerskiego oraz złożenie zapisu na akcje całkowicie online bez konieczności wizyty w oddziale i zbędnych formalności. Wystarczy jedynie wypełnić wniosek internetowy, zaakceptować umowę oraz zapis realizując przelew z innego banku, a w ciągu 24 godzin inwestor otrzyma potwierdzenie wykonanych operacji.

Obecni klienci Alior Banku mogą w zaledwie kilka minut, bez potrzeby wychodzenia z domu otworzyć rachunek brokerski i złożyć zapis na akcje za pośrednictwem Systemu Bankowości Internetowej.

Grupa PKP CARGO jest największym operatorem kolejowych przewozów towarowych w Polsce (wg danych Urzędu Transportu Kolejowego) i drugim największym operatorem kolejowych przewozów towarowych w UE pod względem pracy przewozowej w 2012 roku (wg danych Eurostat). W 2012 roku udział Grupy w łącznej pracy przewozowej w Polsce wynosił 60,3% (wg danych UTK), natomiast udział Grupy w łącznej pracy przewozowej w UE wynosił 8,5% (wg danych Spółki oraz Eurostatu).

Harmonogram oferty:

- 9 października - 21 października 2013 roku - zapisy dla Inwestorów Indywidualnych

- 28 października 2013 roku - planowany termin przydziału akcji

- 31 października 2013 roku - planowany debiut akcji na GPW

Więcej informacji jest dostępnych na stronach: http://www.aliorbank.pl/pl/biuro_maklerskie oraz www.pkp-cargo.pl

United PR