Zdrowie » Medycyna
Ryboflawina
Zobacz więcej zdjęć » |
Wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów. Odgrywa również ważną rolę w biochemicznych przemianach w siatkówce oka przez co warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Witamina B2 eliminując z organizmu człowieka trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom przełyku.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ryboflawina współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Nie rozkłada się w czasie gotowania jednak traci aktywność pod wpływem światła.
Niedobór
Objawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2: opóźnianie wzrostu, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń, swędzenie w okolicy ujścia pochwy, wypadanie włosów, brak koncentracji, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddechowe, obrzmienie lub pękanie błony sluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, języka lub błon sluzowych, plesniawki, zajady jamy ustnej, łojotok, pelagra, choroby układu nerwowego,,dystrofie mięsni, łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy.
Nadmiar
Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.
Źródła witaminy B2
Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach, jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach .
Komentarze (0)