Technologie » Internet

Rzeczywistość rozszerzona – zastosowanie

Czy słyszałeś kiedyś o rzeczywistości rozszerzonej? Jeżeli nie, to z pewnością nadszedł czas, aby to nadrobić!

Rzeczywistość rozszerzona (z ang. Augmented Reality), jest to system, który łączy świat realny ze światem stworzonym komputerowo. Należy jednak pamiętać, że rzeczywistość rozszerzone (AR) nie jest tym samym, co rzeczywistość wirtualna (RV). Aby skorzystać z tej technologii wystarczy posiadać tablet lub smartfon, a także interesującą nas aplikację w technologii AR. Dzięki rozszerzonej rzeczywistości, można przede wszystkim wzbogacić swoją wiedzę, ale wykorzystuje się ją również w rozrywce.

Rzeczywistość rozszerzona w edukacji

Rzeczywistość rozszerzona świetnie sprawdza się w edukacji. Bardzo często ogromną trudność sprawia nauka o rzeczach lub zjawiskach, których nie możemy dotknąć, czy zobaczyć gołym okiem. Obrazki w książkach oczywiście ułatwiają sprawę, jednak nie rozwiązują problemu do końca. Przykładem może być nauka anatomii człowieka. Wprawdzie, podręczniki do anatomii zawierają bardzo szczegółowe opisy, jednak czy nauka nie byłaby łatwiejsza, gdyby uczeń lub student nie mieli dostępu do modeli w trój wymiarze bez względu na to, gdzie się obecnie znajdują? Dzięki VR, każdy może uzyskać dostęp do trójwymiarowych obrazów. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest aplikacja Anatomy 4D. Wystarczy wydrukować odpowiednie dokumenty ze strony producenta, a następnie uruchomić aplikację i wskazać kamerą na wydruk. Przed naszymi oczami ukaże się wtedy trójwymiarowy obraz danego narządu, który można bardzo dokładnie obejrzeć z każdej strony! Bardzo często modele takie są skalowalne, dzięki czemu mogą ulegać powiększaniu. Bardzo interesujące projekty edukacyjne wykonuje również firma 3R STUDIO. Dzięki aplikacjom przez nich wykonanych, można odkrywać tajemnice przyrody, poznawać efektywnie historię i sprawdzić, jak w zamierzchłych czasach wyglądało Gniezno. Profesjonalnie wykonana grafika 3D to jeden z najważniejszych elementów w VR. A rzeczywistość rozszerzona w edukacji daje bardzo pozytywne rezultaty.

Doskonałym przykładem może być aplikacja stworzona do podręcznika do historii i społeczeństwa dla klasy 4 szkoły podstawowej „Wczoraj i Dziś". Aplikacja wraz z podręcznikiem została stworzona przez wydawnictwo Nowa era oraz firmę zajmującą się wykonywaniem aplikacji z wykorzystaniem technologii AR, wspomnianą już - 3R STUDIO. Dzięki aplikacji, uczniowie mają możliwość przeżycia wielkiej przygody podczas nauki historii. W klika sekund mogą oni przenieść się w przeszłość, aby zobaczyć babiloński ziggurat, ateński Akropol czy Koloseum.

Bardzo dużą zaletą korzystania z aplikacji jest brak kosztów. Wystarczy posiadać urządzenie mobilne, a .po zainstalowaniu aplikacji i jej uruchomieniu, można cieszyć się w innowacyjnych lekcji historii.

Rzeczywistość rozszerzona w rozrywce

Rzeczywistość rozszerzona doskonale sprawdza się w rozrywce. Najbardziej znanym przykładem jest gra Pokemon Go, na której punkcie cały świat zwariował. Rzeczywistość rozszerzona pozwoliła na to, aby gracze mogli przenieść grę do otaczającego ich, rzeczywistego świata - niewątpliwie był to duży przełom! Obecnie tworzy się już wiele tego typu gier. Firma 3R system specjalizuje się w tworzeniu gier wykorzystując do tego rzeczywistość rozszerzoną, a gry te bardzo często są elementem strategii marketingowej. Przykładem może być gra stworzona dla firmy Hortex „giercownia Leona". 3R studio stworzyła również grę dla dzieci „ożyw zająca" i wiele innych, cieszących się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno wśród dzieci jak i większych użytkowników.

Rzeczywistość rozszerzona w galeriach i muzeach oraz na wystawach

Prezentowanie treści, wydarzeń i obiektów, powinno być atrakcyjne dla widza w każdym wieku. Między innymi dlatego, większość muzeów i galerii decyduje się na multimedialne przedstawienie części eksponatów lub historii z nimi związanej. Idealnym sposobem jest wykorzystanie rzeczywistości rozszerzonej. AR w muzeum pozwala na bardzo łatwe przyswojenie wiedzy, a wszystko to dzięki wykorzystaniu filmów, ale też tekstów pisanych (wyświetlanych) lub czytanych przez lektora. Zwiedzający dysponujący tabletem może uzyskać szereg dodatkowych, bardzo ciekawych informacji np. o konkretnym eksponacie. (jeżeli chcesz zobaczyć, w jaki sposób rzeczywistość rozszerzona wykorzystywana jest w muzeach i galeriach, koniecznie zobacz ten FILM).

Aplikacje wykorzystujące rzeczywistość rozszerzoną świetnie sprawdzą się również podczas prezentowania innowacyjnych rozwiązań lub pomysłów, tak, aby obserwator czy inwestor mógł dokładnie zrozumieć fenomen jego działania. Za pomocą aplikacji można przedstawiać wszelakie projekty. Udowodniła to znów firma 3D SYSTEM, która stworzyła aplikację prezentującą projekt legendarnej marki motoryzacyjnej WARSZAWA. Dzięki aplikacji możemy zobaczyć jak będzie wyglądał ultranowoczesny samochód New Warsaw, w jakie technologie będzie wyposażony.

Rzeczywistość rozszerzona w innych dziedzinach

Rzeczywistość rozszerzona może być wykorzystywana niemal we wszystkich dziedzinach nauki i techniki. Aplikacje AR sprawdzają się w medycynie oraz w lotnictwie, a także w szkoleniach, czy w marketingu. Coraz więcej firm i instytucji docenia Augmented Reality, widząc w tej technologii bardzo duży potencjał. Dzięki jej wykorzystaniu dotarcie do klienta staje się znacznie atrakcyjniejsze, a przez to skuteczniejsze!

Ciekawostki - https://3rstudio.com/

monika_monia