Technologie » Komputery

Sandisk i Toshiba wspólnie produkują moduły pamięci flash

Dwaj potentaci rynku elektronicznego założyły spółkę, której pierwszym zadaniem będzie budowa nowoczesnej fabryki układów NAND Flash.

Firmy Toshiba Corporation i SanDisk poinformowały dziś, że podpisały niewiążący list intencyjny w sprawie założenia nowej spółki produkcyjnej i zbudowania nowej fabryki 300-milimetrowych wafli krzemowych, która ma wzmocnić pozycję rynkową obu firm i zaspokoić przewidywany popyt na pamięć NAND flash.

Firmy wybiorą teraz lokalizację fabryki, jej budowa ma się rozpocząć w 2009 roku, a rozpoczęcie produkcji jest planowane na 2010 rok. Pięćdziesiąt procent mocy produkcyjnej nowej fabryki będzie przeznaczone na potrzeby wspólnego przedsięwzięcia. W ramach spółki obie firmy podzielą się równo produkcją wafli oraz kosztami wyposażenia fabryki. Pozostałe 50% mocy produkcyjnej będzie zarządzane przez firmę Toshiba, a połowa produkcji będzie dostarczana firmie SanDisk na zasadzie zobowiązania do odbioru. Toshiba i SanDisk mają podpisać ostateczną umowę w dalszej części 2008 r.

Ruch ten nie dziwi, jeżeli weźmiemy pod uwagę, iż pamięci flash stają się jednym z najważniejszych nośników danych dla elektronicznych urządzeń przenośnych i nie tylko. W przemyśle fotograficznym znamienne było pojawienie się w ubiegłym roku modelu SONY DSC T2– pierwszego aparatu kompaktowego wyposażonego w 4 GB wbudowanej pamięci. Również pojemności kart pamięci ciągle się zwiększają: nośniki 16-gigabajtowe, które pięć lat temu jako nowość produkowana na zamówienie kosztowały 20 tysięcy złotych dziś można kupić za niecałe 600, a na horyzoncie widać już karty 32-gigabajtowe. Czy czeka nas nadejście chwili, w której do aparatów cyfrowych nie trzeba będzie kupować kart pamięci? Czas pokaże.

Cieja