Firma » Praca

Satysfakcja zawodowa kluczem do szczęścia

Wyniki ankiety przeprowadzonej przez Monster pokazują, że ponad trzy czwarte z nas uważa, iż satysfakcjonująca praca jest niezbędna do szczęścia. Natomiast 13% nie wiąże ogólnego zadowolenia z karierą zawodową, która jest dla nich tylko źródłem utrzymania.

Wśród badanych nacji Niemcy najbardziej utożsamiają przebieg swojej kariery ze szczęściem życiowym. Aż 76% Niemców uważa, że posiadanie odpowiedniej posady cieszy ich najbardziej i ma największy wpływ na szczęście. Nieco mniejszą wagę do satysfakcji zawodowej przywiązują osoby z Wielkiej Brytanii (42%), Stanów Zjednoczonych (43%) i Kanady (44%).

Europejczycy postrzegają pracę jako źródło szczęścia w nieco większym stopniu niż mieszkańcy Ameryki Północnej. Ponad połowa (57%) uważa że wywiera ona wpływ na ogólne zadowolenie z życia, natomiast w Ameryce Północnej twierdzi tak 43% pracowników.

Dla 12% Europejczyków praca jest tylko źródłem dochodów, podobnie jak dla 15% mieszkańców Ameryki Północnej.

„Satysfakcjonująca praca ma wpływ na poziom zadowolenie z życia” - mówi Charles Purdy, ekspert monster.com. „Na szczęście, nowoczesne narzędzia ułatwiają dziś kandydatom znalezienie odpowiedniego stanowiska. Zadaniem poszukujących zatrudnienia jest określenie tego, co jest dla nich najważniejsze. Przede wszystkim praca powinna wiązać się z pasjami i celami życiowymi” – dodaje.

www.monster.com.

nina.biadun@triplepr.pl