Dom » Nieruchomość

SEGRO Logistics Park Gdańsk wita pierwszego najemcę na Pomorzu

Firma DB Schenker Logistics wprowadziła się do wysokowydajnego terminalu przeładunkowego zrealizowanego w ramach SEGRO Logistics Park Gdańsk, który został zlokalizowany w największej strefie inwestycyjnej na Pomorzu, znajdującej się na terenie Gminy Wiejskiej Pruszcz Gdański.

DB Schenker Logistics, jeden z czołowych dostawców zintegrowanych usług logistycznych, jest pierwszym najemcą w nowej lokalizacji SEGRO. Firmy współpracują już od 2008. Na terenie SEGRO Logistics Park Gdańsk firma zajmie 4 500 m² powierzchni magazynowej oraz dodatkowe 850 m² powierzchni biurowej. "Dzięki dobrej lokalizacji SEGRO Logistics Park Gdańsk, w pobliżu ważnych dróg krajowych, nasz nowy terminal cross-dockingowy na Pomorzu będzie istotnym elementem zarówno w polskiej  jak i międzynarodowej sieci połączeń DB Schenker Logistics. Nowa lokalizacja wpłynie na jeszcze wyższą jakość obsługi towarów naszych klientów, ciągłe doskonalenie i rozwój biznesu.” – powiedział Igor Nowaczyk, Dyrektor Oddziału Gdynia Schenker Sp. z o.o.

Firma DB Schenker Logistics wprowadziła się do budynku położonego na niemal 3,5-hektarowej działce usytuowanej w Będzieszynie na terenie Gminy Pruszcz Gdański, bezpośrednio przy ważnych szlakach komunikacyjnych kraju. „Tereny Gminy Wiejskiej Pruszcz Gdański to główny węzeł drogowy i naturalna brama do portów aglomeracji trójmiejskiej. Cieszę się, że po ośmiu latach procedur administracyjnych, w tak dogodnym położeniu, tuż  przy bramkach autostrady A1, uruchomiliśmy największą strefę inwestycyjną w  tej części kraju” – mówi Wójt Gminy Pruszcz Gdański Magdalena Kołodziejczak. „Ważne jest też, że udało się nam już na początku rozpocząć prace z tak dużym inwestorem jak firma SEGRO. To bez wątpienia kluczowy partner wśród prawie 3 tysięcy podmiotów gospodarczych działających na terenie naszej  gminy.” – dodaje.

Magdalena Szulc, Dyrektor SEGRO na Europę Centralną również zwraca uwagę na rosnące znacznie regionu: „Pomorze zyskuje na znaczeniu dzięki  realizowanym w regionie inwestycjom drogowym. Jedną
z nich jest autostrada A1 (północ-południe), której część od Torunia do Gdańska została już oddana do użytku. W budowie jest również droga ekspresowa S6, która docelowo połączy Szczecin z Trójmiastem, oraz trasa S7, która stanowić będzie połączenie między Trójmiastem a Warszawą. Taka infrastruktura stworzy w przyszłości doskonałe warunki do efektywnego prowadzenia działań logistycznych oraz ułatwi dostęp do lokalizacji na terenie całej Polski oraz krajów Europy Północnej. Bardzo ważnym czynnikiem jest także przyjazny klimat inwestycyjny w regionie. Dzięki otwartości lokalnych władz prace nad pierwszą fazą SEGRO Logistics Park Gdańsk zostały ukończone w niespełna 12 miesięcy.” – mówi.

SEGRO Logistics Park Gdańsk dostarczy na rynek 87 000 m² nowoczesnej powierzchni biznesowej przeznaczonej na magazyny i lekką produkcję. Moduły oferowane do wynajęcia będą dostępne już od 750 m² i mogą zostać zaprojektowane zgodnie z indywidualnymi wymaganiami najemców. Zaplanowany w parku wygodny i funkcjonalny układ komunikacyjny uwzględnia szerokie drogi wewnętrzne, place manewrowe oraz parkingi dla ciężarówek.

Partner of Promotion